[真地底泥基層]銀行低層討論區(4)

1001 回覆
26 Like 5 Dislike
fx team 全部用python
行山好難唔chur
FO淨係得fx team咩 d trader/product advisory冇programming底咪又係做緊
樓上講過果幾樣如果真係要揀 肯定係cfa對轉FO有用
多謝大家意見我可能都自學考個cfa先 考完level 1係咪就可以揾下工定要3份都考完先得?至於equity research, credit or risk暫時都未決定咩方向啱自己多,可能到時睇下邊樣有機會就試邊樣,想揾個方向可以長遠發展又冇咁易被科技淘汰
我都有話cfa 吖 我第一個講咖
考1,3 先 2最難 我都望緊
我見到㗎多謝你建議令我有目標自修下 見你話考咗cfa level 1 & 3 先請問你係自修讀同埋一take pass? 我讀過dse account同埋 大學普通bba 嘅 account, econ, finance course 唔知夠唔夠應付呢
未考 報緊
我阿頭 IBG出身 都考左幾年 好驚考唔到
Cfa 係逐級考上去㗎 冇得1 同3
攞咗level 1 先可以報level 2
每一級都唔容易
吓係咖 我唔識 仲望緊 唸住之後報
謝巴打
咁如果之前讀過普通bba finance account course 夠唔夠應付level 1? 上網睇合格率一半都冇 如果自修好似都好難咁
ching考哂?
見我到唔少credit人都有cfa 不過有唔少係rm再轉
成個銀行界的佢地肯請乜經驗都無既rm,每年吸引左好多人一車車咁送入去,然後半年唔夠頂唔住走左
有冇人做 hsbc gbm securities services 可以分享下
想知 promotion path 同人工
Level 1 fail左
我諗應該暫時唔會再考 本身有份工
我本身自己讀Business management
好多野都唔識
Gbm 係投行 實好啦
巴打做緊?想知internal mobility 或者 exit path 好唔好?
唔係
不過大行front office 一定唔會差
咩role 先?有offer?
恭喜 好好把握機會
唔知長遠好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞