[真地底泥基層]銀行低層討論區(4)

1001 回覆
26 Like 5 Dislike
有無師兄做緊交銀retail trainee

主要想問入呢啲program又唔想跑一世數 過2年易唔易轉返去middle /back office逗返萬尾2萬頭?
或者多數銀行front line轉工係轉啲咩

唔該晒
可能啦 唔清楚 我做嘢嘅地方寫report通常KYC / Credit Approval做+簽 聽聞佢地都係考CFA 無聽人考cpa 可能唔同bank掛
撘單想問有無師兄做緊交銀business service trainee覺得好無做同前景如何
Hang Seng business development executive (MPF)
Bea general banking officer
呢兩工點揀阿
諗唔到阿
朝朝聽Mark Wan 講FX想笑 我依然睇好歐羅 人民幣
BEA 之後出路好好多
反而你睇MPF sales唔多行有 同埋行頭太窄
本身有經驗??
咁請問除咗考cfa之外有冇啲咩係需要進修 如果有興趣係research, risk 或者credit 嗰啲考完cfa就可以試下報?驚依啲工可能本身都一定要讀finance or maths出身
吖 有 programming language要識 python excel
巴打恒生係咪連呢啲位都好惡做?
本身得銀行part time經驗
其實做銀行CFA無咩用 反而你話想做Credit Risk approval, 做過前線RM反而仲有用
佢由BO 想轉MO FO 巴打們幫佢
考左牌?
我on99做左差唔多一年teller
我做Credit
其實最緊要係accounting 同 financial statement
再加上寫作能力 可唔可以分析間公司再表達
Iiqe 123囉
可唔可以share下kyc cdd個tg group🙏
Cfa 同 cpa都有人講咁考邊個先好?假設我係想做research or risk之類 python本身唔識要學下先得
做policy嘅路過
Fiannce一定係C F A認受性高d
Equity research 你係需要計啲公司嘅將來盈利計佢嘅股價(earring per share)
Credit analyst 你係要了解公司嘅財務健康 還債能力
Programming 一定用唔著囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞