林作疑幫半裸裕美搽豐胸霜!「人生通識師父」陶傑:我要向佢拜師學返轉頭

172 回覆
275 Like 33 Dislike
https://liff.line.me/1544998575-dRP8PO9n/v2/article/5vo5X7?utm_source=copyshare

林作日前在社交平台上載與疑似為女友裕美試用豐胸霜的短片,片中裕美露出白滑背部,林作未知是作狀還是真實用手幫女友搽豐胸霜,之後他更親自示範試用。短片惹來不少批評聲音,認為他很猥瑣,而他的「師文」陶傑今日(1月3日)發文,表示身為林作的非正式人生通識師父,「都要向佢拜師學返轉頭。」

陶傑今日下午出文,全文如下:
「一睇見畫面右方那個招牌,以及左邊那張邱吉爾海報,我就知道又出事了。
但為何每一次啲人都會問我:「點解你教出咁嘅徒弟?」
吓?包括趁老媽子去咗大陸避瘟、同有爭議的愛人裕美向網絡美國猶他州(該州就係摩門教勝地,在歷史上准許娶三個老婆)登記結婚,激死老母,都係陶傑教出來?
我不得不嚴正聲明:「本人係林作大律師非正式人生通識師父,林作的才華横溢係 more or less 自己天生,近年我都要向佢拜師學返轉頭。

何況佢嘅全職師父係大狀清洪。而且多年來向林作灌輸教育知識文化品味的,係牛津大學和哈羅貴族寄宿學校。英國教育如果產出一件令你覺得不安的極品,你以後可以叫啲仔女去大灣區升學,杯葛英國教育,為何要歧視針對我?」

不過,But, and However ——
1,Joe Lam 一向有自己的個性,阿媽教唔聽,師父教佢都可以唔聽。譬如清洪係佢 full-time 師父,若足夠影響力,林作此片中的裸體就唔會係女性這個gender。
2,英國文化都有The Sun 、 Benny Hill Show、 Austin Powers 喜劇系列,迎合基層市民通俗口味。林作身為牛津大學生,肯放下知識精英身段,拍條咁嘅片,綜合迎合包括香港貨櫃車司機珠江三角洲小姐在內的大眾口味,證明他是真正的Liberal, which is a matter of being truthful

3,英國留學經驗,開拓眼界,文化層次豐富。「留學牛津」不一定返來只識得去半島酒店下午茶座、飲 Earl Grey 時識得不可放奶、茶匙不可放在杯中,以及拈起隻茶杯時,手指尾尖翹起的蘭花形狀必須似足鄧蓮如。英國欖球係貴族運動,但欖球運動員和球迷時時會突然發癲在場內除清光裸跑。
4,這段片的創作靈感應該來自民建聯議員陳克勤,林作竟然冇向這位英語前輩鳴謝,至少證明佢並非親中,或即使親中愛國、都侵奪創作版權兼過橋抽板(正常吖)。

5,所以本片如果令你又覺得不安,極可能係你有偏見。例如睇過半分鐘之後,你會越來越覺得香港律政司司長一定係片中長期客仔。
事實上,律政司司長應該唔係。就算係,前缐(線)主角都不應該會係林作。點解你有咁先入為主的諗法呢?就係偏見(prejudiced)了。
所以,I think Joe Lam may be the most misunderstood and under-rated intellectual in Hong Kong.
歡迎各位紅黃藍色家長繼續支持英國教育。除了陶傑之外,英國的Harrow 和牛津,記住,始終係世界第一流教育權威。」
樓主你有十秒時間
呢個淫妹好過10A個弱智樣好多
太古廣場個公廁係好大好舒服,但係你唔會搬入去住過世呀!
順手揸埋波
一矢中的
好鬼痴線呢兩個人
整容雞
死兜爛兜
仲貨車司機
貨車司機對住鏡頭玩自己老婆做運輸廣告我都想見下。
陶傑把口真心勁
結婚始終要簡性格喜好夾得埋
價值觀相近 又有共同目標既人
如果唔係唔會長久

所以佢簡裕美唔要10A係正確選擇
近年好撚臭下
19才子
換著係ive仔拍片咁做我都幾撚肯定佢係另一個口吻
肯定有整 見過真人
佢寸尻緊林作喎
才子啲文筆真係好撚曲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞