[2ndtier] Crowe依間野點?

153 回覆
1 Like 10 Dislike
你唔係UST咩
點解要做hlb crowe.......
同埋一隻listed com, 毫子股,已經fee唔高, 夠膽死搵幾個reviewing partner睇,唔講以為隻job係做緊長和。幾個partner charge番隻job, 到最後未下面的靚連ot, 的士都claim唔到羅。
入唔到big 4 唔好做audit,講完
所謂2nd tier 真係鳩到仆街

利申:唔係auditor,但成日同唔同auditor 夾
同埋間野無乜福利 基本annual dinner都無
一向technical都係廢 partner只係侍老賣老
入得去做都係為audit exp, 但到頭來所謂的經驗原來係做壞手勢。樂觀的咁諗,而家呢個時勢真係有工照做、入去逗份糧算啦,如果無big4 offer的話
所以好易學壞 fresh grad入到去如果跟上年做 一定俾人q到你暈
唔係做壞手勢咁簡單, 我聽過有人做A2但佢要負責既野仲簡單過以前a1果陣, 變左佢想走都唔敢apply sa, 因為佢有d team比老seafood霸住曬, Sa多過a, 你真係會逗17-18k 做intern野
唔好因為無工做而去做 到頭來你唔上唔落仲慘
呢間firm 多數有經驗同老的partner以前係big4做完跳過黎,而家後生少少的新升或比較新的partner係親生仔升上去又或係第二的濕鳩local 請番黎,有幾多料真係當時人自己先知。
以前做A1你就算睇舊年都唔識點做你都可以上公司server抄其他team既做法, 或者問batchmate, 而且係通用, 再唔係你睇佢點cross reference會學到點做, 咁你下隻job你唔使抄上年你都識做
但crowe以我所知係分組坐, 你入到去係識唔到其他Team既人, 同埋某team對keep舊年既working係好求其, 你想知粒數點黎但係會冇supporting cross唔到reference, 最後你又要重新研究, 仲要同一team唔同job可以有唔同做法
係 因為server個容量太細 根本無可能放曬supporting上server 變左下手同事無可能跟到發生咩事
總之archive 就開隻file ,file白紙都得,留record. 過得就過,一個唔好彩practice review 就叫的靚執working, print working, 總之執到死
講知識上冇料我又唔覺冇既始終個牌唔係易考, 但我以前有個一路都考唔到牌既大佬都可以好勁, 不過冇牌上唔到去咁解

但你係d濕鳩local或者親生仔升上去係咪真係有資格做間自稱second tier既公司既partner呢?我又唔係咁同意
果班人冇係大公司管理既經驗, 變左做好多野效率低好多, 亦都唔識變通慳時間
咁你crowe係print pard copy架嘛, 佢入面都係乜都冇
你覺得真心上手會乜都print岀黎俾你參考咩 有咁好嘅filing system間野唔會咁wok啦
我本身都已經係緊local, 有做full gaap case, 聽你地咁講真係local好過cxxxe
都係講事實 係依間公司做真係慘過做狗
HLB咪又係無audit system, 抽sample所有都係做40條 仲要係有bias咁抽同間local無分別 咁都叫學到野?
我朋友係Crowe 轉ey, 而家仲讀埋law.
咁睇黎 除咗人工,所有嘢都係hlb屌打cxxxe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞