[2ndtier] Crowe依間野點?

153 回覆
1 Like 10 Dislike
你要比咁前途上一定crowe好
人工一定係Crowe好 但Crowe無audit software 時薪低過黑工 老闆又紅底又刻薄
咁crowe都有佢自己套軟件㗎可?
唔係好似local咁用excel
竟然冇software
真係好落後
如果無其他offer就做住先,聽我朋友講,呢間野唔同big4 practice , 無一套統一的standard, 每個partner 唔同standard , signing 同review partner 有唔同睇法,就改黎改去,做到仆晒街。每個partner 都係山寨王,各自為政,所以真係睇運,有的可以早收,有啲可以夜收。我朋友就係入左傳說中的地獄組,個男的mgr算係正正常常,technical okay. 但個男人婆mgr就變態,咩柒都q, 變廿蚊細數都q. 我朋友個陣猛咁同我呻,真係怕佢要睇精神科。好彩佢最後入左big4, 最後平步青雲。
所以係俾狗做 print working都print到你仆街
Ot又無錢
真係大local 不過無糧岀都死啦
System唔係舊咁簡單 係無
有HLB同Crowe嘅interview
兩間好似都係地獄 Hlb好似好啲
利申 local 一年經
真 wok得黎會學到野
但Crowe d老闆technical落後幾十年咁
好啦
唔洗唔開心 一年後你應該會興幸
Crowe 個大老闆係民建聯高層黎. 而的partner 有啲係勁,但有啲就係第二的local請番黎,學的手勢一定唔同。但最重要係間firm 未統一standard , 變咗好易學壞手勢
所以無必要俾自己中伏 我做過幾個月都頂唔順走左
呢個年代仲print working........
都無audit software 大年紀嘅partner又落後 唔會用soft copy review 所以print幾十個box file俾佢地睇 做到你仆街
同埋間firm一成不變,個個partner怕死,唔肯簽,踢走的客。 我朋友話都未見過間firm 會係咁趕客走,唔留的客。
同埋會用好cheap嘅價接客 五千蚊包consol都做架 所以點會有ot俾你claim 做一日都爆撚曬cost
睇嚟一個好評都無,樓主in左先,當跳板,搵適當時機轉番big4 . 我公司auditor用bdo, 的auditor俾我的印象感覺都好過Crowe
咁都in😂😂都無好評 big4都請bdo先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞