龜食啲咩可以令個殼硬啲靚啲?

80 回覆
1 Like 1 Dislike
冇話邊個比邊個更有靈性嘅
畢竟每個生命嘅感受都唔同
養咩都冇所謂
有fd養蛇
最緊要負責任
因為價錢而決左養乜
諗清楚先好養 養寵物唔係講玩
龜都要諗清楚,年中好多人棄龜
要知道你買隻巴西龜返嚟細細隻
但兩三年就可以變成20-30cm咁大
仲要水龜要搵水養,地方細啲都唔掂
點解咁講
巴西龜點會係陸龜

巴西龜比較正統嘅名係紅耳龜
外國叫Red ear slider (RES)
澤龜/水龜嚟
一定要水養,唔係好易反甲
外國養一般可以比個高佢四五倍深嘅水體嚟養

陸龜你上網search 下就知個樣完全唔同
隻腳成隻恐龍腳咁
盾臂、紅腿、賀曼呢啲就係陸龜啦
生存到同生活得好完全係兩件事

姐係要水浸過殼咁曬太陽?
冬天都照浸?
D3係咩?
lm學野

你set得好嘅話,理論上佢自己識得上岸曬,差唔多時間就會落返水
有啲人會帶龜落街晒太陽,但而家天氣咁冷就唔好啦,溫度大好易肺炎死
但天氣真係暖嗰時就可以朝早11點前 / 下晝3點後同佢落街直接曬太陽
以形補形
唔該巴打
咁巴西龜冬天都照比水佢浸?定係專心比佢冬眠?
隻龜嘅殼同骨要硬,首先要有足夠鈣質
但龜食咗有鈣質嘅嘢,都要有維他命D3,先至可以吸收到入身體入面使用
維他命D3,最正常嘅制造方法,就係等龜吸收UVB,就咁自然會產生到,所以點解啲人話要帶龜去曬太陽嘅原因
有啲人成日曬唔到,就可以直接買UVB 燈嚟俾隻龜照
如果想額外再俾D3 隻龜,就可以考慮餵 鈣+D3 粉,魚街會有得賣
佢驚先會係地下瀨,唔驚就冇事
如果佢真係瀨左,我媽會捉住佢黎話,然後隻龜會眼眨眨咁
巴西龜(水龜)照曬UVB燈都ok?
墨魚骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞