一人一個你想佢起新地鐵站嘅地方

253 回覆
6 Like 8 Dislike
開條西九龍鸠铁站經油麻地駁啟德去九龍灣既

>舊東九龍線-中九龍線-新東九龍線
九龍灣站並不可行, 九展新九龍灣站則為別計劃
麗城花園
深井
其實屯門搏去機場有無得諗?

我反而有咁嘅plan

中九龍綫
奧運 旺角/旺角東 天光道 宋皇臺 鑽石山/新蒲崗(直通東九龍綫) 慈雲山

臨海綫
(直通中九龍綫)宋皇臺 展貿 MegaBox 郵輪碼頭 麗港城 油塘 調景嶺(直通將軍澳綫)
麗城花園
深井

愉景新城站已被遺忘

我反而有咁嘅plan

中九龍綫
奧運 旺角/旺角東 天光道 宋皇臺 鑽石山/新蒲崗(直通東九龍綫) 慈雲山

臨海綫
(直通中九龍綫)宋皇臺 展貿 MegaBox 郵輪碼頭 麗港城 油塘 調景嶺(直通將軍澳綫)

慈雲山唔講啦
1. 經啟德郵輪碼頭要過兩次海, 同道理啟德單軌因而備受爭議
2. 麗港城唔合理, 觀塘碼頭同工廠區太遠, 茶果嶺同晒草灣唔會有高密度發展(豪宅點計)
3. 將軍澳綫冇空間
兩鐵年代九龍灣東線畀KCR做就正
其實屯門搏去機場有無得諗?

Short ans: No
Long ans: Yes
短期同港共下冇得諗

等到呢個時候香港一定變左臭港

睇下落馬洲隔離南生圍

仲洗要既?
九龍城
青衣南
青衣南

青衣西西草灣反而易做
上面個撚個喊曬口話香港仔,一早咪講咗遲啲西段起囉 連自己住嗰區發展都唔了解,一味屌

港島人真係高級啲

有排等

等10年有冇機
上面個撚個喊曬口話香港仔,一早咪講咗遲啲西段起囉 連自己住嗰區發展都唔了解,一味屌

港島人真係高級啲

有排等

等10年有冇機

北港島線同沙中線已經遲咗10年你話?

我反而有咁嘅plan

中九龍綫

臨海綫

慈雲山唔講啦
1. 經啟德郵輪碼頭要過兩次海, 同道理啟德單軌因而備受爭議
2. 麗港城唔合理, 觀塘碼頭同工廠區太遠, 茶果嶺同晒草灣唔會有高密度發展(豪宅點計)
3. 將軍澳綫冇空間

我呢個係貼地面版慈雲山
喺鑽石山出係上斜
調景嶺會另設總站月台,僅部份班次直通
其實麗港城應該都近觀碼?

入黎就係想睇佢
仲未有柒木樹潮文
Btw想問下昌榮路上d同象山果到其實起緊咩線 見佢地都起左好耐,會唔會有站喺個兩個位?
石圍角
仲未有柒木樹潮文
Btw想問下昌榮路上d同象山果到其實起緊咩線 見佢地都起左好耐,會唔會有站喺個兩個位?

膠鐵通風樓呀
慈雲山
分流

呢個正呀

我反而有咁嘅plan

中九龍綫

臨海綫

慈雲山唔講啦
3. 將軍澳綫冇空間

我呢個係貼地面版慈雲山
喺鑽石山出係上斜
調景嶺會另設總站月台,僅部份班次直通
其實麗港城應該都近觀碼?

啫係擺邊?
1. 噉你不如同觀塘綫交換月台接咗個越位隧道死位佢, 令觀塘綫可以食咗康城支線
2. 地鐵東西線(東涌綫-將軍澳綫/新東九龍線)分港島同九龍綫系統好嘅, 解決埋機鐵過海段同直通接線問題
3. 對想紓緩觀塘太遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞