一人一個你想佢起新地鐵站嘅地方

253 回覆
6 Like 8 Dislike
我屋企
其實條輕鐵元朗嗰段就廢嘅
得嗰四五個站
根本仲有好多位cover唔到
特別係一路向南去到大棠嗰頭
根本就好多樓同村屋勁多人住
屯門就真係cover哂咁滯
除咗置樂黃金深井嗰邊

元朗好多地方係圍村佬
點會起輕鐵益佢地
上面個撚個喊曬口話香港仔,一早咪講咗遲啲西段起囉 連自己住嗰區發展都唔了解,一味屌
科技大學
上面個撚個喊曬口話香港仔,一早咪講咗遲啲西段起囉 連自己住嗰區發展都唔了解,一味屌

港島人真係高級啲
搭巴士小巴好難咩
東平洲 塔門 船灣
西鐵屯門南
科大

港島人真係高級啲

有排等
科大
梅窩

加一
深圳
四順 坪石 樂華 科大 浸大 教大 樹大

浸大有九龍塘站啦

其實行過去都幾遠 不過唔使要新站 九龍塘伸個出口過去已經好好多
四順、安達
安達臣道塊地差唔多係觀塘兩倍,全部起晒樓入晒伙真係不敢想像

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9D%B1%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E7%B6%AB_(2014%E5%B9%B4%E6%96%B9%E6%A1%88)
大澳

On9?
科大站呀
自製既推想圖

重點:中九龍+北九龍線舒緩九龍橫向交通擠塞問題

屯荃+西部外走廊解決屯公塞車日常
天水圍同元朗有多條線分流
石蘺上葵涌有鐵搭

東九龍綫+科大去西貢

而家睇黎要執一執將軍澳去小西灣個部分
自製既推想圖

重點:中九龍+北九龍線舒緩九龍橫向交通擠塞問題

屯荃+西部外走廊解決屯公塞車日常
天水圍同元朗有多條線分流
石蘺上葵涌有鐵搭

東九龍綫+科大去西貢

而家睇黎要執一執將軍澳去小西灣個部分

奧運-昂船洲...
邊到有畫西部外走廊
四順 坪石 樂華 科大 浸大 教大 樹大

浸大有九龍塘站啦

其實行過去都幾遠 不過唔使要新站 九龍塘伸個出口過去已經好好多

收返奧斯本軍營先
搭巴士小巴好難咩

你睇連火車都被遺忘變地鐵就知龜鐵保鐵同港鐵化/去九鐵化有幾成功, 南北線東西線為甚
小西灣

西灣河?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞