台灣253天沒本土病例破功!有民眾確診新冠

154 回覆
268 Like 13 Dislike
我253天沒本土病例破功!有民眾確診新冠肺炎

我國於今年4月中以來,連續253天無本土病例破功!中央流行疫情指揮中心今(22)日宣布,我國新增3例新冠肺炎個案,其中有本土病例,確診病患目前已在醫院接受治療中,指揮中心正擴大疫調,嚴防本土病例在國內傳染蔓延。

冬日全球疫情來勢洶洶,英國因為發現傳染力更強的新冠肺炎變種病毒株,在當地湧現逃難潮,多國也暫停與英國的交通往來,向來為防疫模範生的台灣,CNN在我逾200天未出現本土病例時,曾盛讚台灣防疫應對相當快速有效率;在今天出現本土病例後,下一步的防疫計畫眾所矚目,隨著出現本土病例,我國更須謹慎嚴防新冠肺炎蔓延開來。

我國出現本土病例的確診個案,上次公布是今(2020)年的4月12日,為我國編號第386名確診案例,是一名年約20至29歲的男性,為案195(自美國境外移入)的同住友人。

https://udn.com/news/story/120940/5111866
支那武漢肺炎
China Wuhan Virus
武漢呀
好似呢兩日台北啱啱先搞完馬拉松,真係要 track 翻啲接觸者出嚟,唔係就大鑊
武漢肺炎武漢肺炎武漢肺炎
好似炒車
唔係好多連登仔吹奏台灣嘅咩
台灣七百,香港七千,香港夠贏未
你個如獲至寶嘅閪樣真係好撚樣衰
Linked case 嚟 如獲至寶
講吹奏 馬交值得吹奏過台灣啦
不過明嘅 中共地方唔吹奏得啊嘛
一陣又話人個數字造假
又話人哋地方細人口少 易管理
馬交 你不如話支那 清零添啊
地球最後嘅樂土
要頂住
今次呢個係linked case 唔洗太擔心
編號第386名確診案例

386個咁少 香港好快一萬
台灣去到770 386係上一個local case個編號
770 都好少. 香港一星期就打爆佢
唔止台灣媒體 佢地陸委會都轉左用新冠
宜家台灣人防疫意識都唔係好高
都要小心d

因為政府做得好
做人接受現實啦
馬交咁細 人口咁密集
要爆嘅一早爆咗啦 點可以隱瞞?
定係你覺得好似部分連登仔咁講
將啲確診扔過去珠海扮無事啊?
馬交對外連繫靠香港同中國,
同埋本身人流都唔多,同香港、台灣無得比
至少馬交無貨櫃碼頭、無大機場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞