有冇鐘意Eminem 嘅stan?? (2)

508 回覆
142 Like 8 Dislike
上面邊度?
無咩印象
sor 眼殘見到啦
80年代頭hiphop 著重個beat
DJ係主角而rapper只係陪襯
直到Rakim出道嗰期先開始著重歌詞(所謂lyrical content, rhymes)同rapper技巧 (flow, cadence)

Eminem Relapse Recovery兩隻碟有好幾首歌都係圍繞佢老死Proof被槍殺後點影響佢
例如deja vu講佢啪藥麻醉自己
going through changes 講佢克服傷痛嘅過程
you’re never over成首都係講Proof
不過又咁講,打碟mixing係80年代真係好睇得出啲功架,特別係以前科技唔發達,未有電腦嘅時代,啲Dj係黑膠碟搵蠟筆落Marking自己要邊段至邊段,一駁落去個落點位支針要準確,聽落去先覺得好Smooth。DJ好唔好就睇呢啲位,睇返80年代啲DJ battle真係好血脈沸騰,特別係有啲DJ拎電影對白/奇怪聲效而同首Main係夾到,真係全場歡呼。

科技進步反而令到打碟無咁精彩。
仲有一首冇出碟嘅Difficult,聽到好撚sad
difficult?
未聽過
8miles真係好好睇
如果你認真認購套戲,佢係講緊貧富問題,8mile係底特律一條公路,路嘅左邊係富有白人區,路嘅右邊係窮嘅黑人區,Eminem作為窮嘅白人,就係呢兩邊之間遊走。
我要重睇了
可以講多小小。
點解8Mile當年咁轟動,係因為HIPHOP界入面真係好少白人跑出黎,聽人講呢套電影算係eminem半自傳式電影,因為佢本來真係向底特律長大,二來佢背後幫佢做音樂既叫「Dr.dre」,所以先叫企穩陣腳。我細個印象中出名既白人歌手真係得佢。

不過近呢幾年好多on鳩仔beef鳩eminem,真係人唔笑狗都.....

Nas and Em
eminem ig 都有
push

New Em feature 27/8
Eminem死忠
Lm

落雨就會諗起首stan
新嗰首feature有啲recovery時期嘅味道
同nas 嗰首?

呢首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞