有冇鐘意Eminem 嘅stan?? (2)

508 回覆
142 Like 8 Dislike
t
聽住呢首先
我唔聽得多hiphop, 差不多淨係識eminem ,佢出嗰d 好聽d

有時聽spotify hip hop playlist/ 歐美新歌,好多rap 好麻麻, rap 到好煩,又冇乜melody ,唔知係咪樓主所講嘅mumble rap?

有冇其他hiphop推介
最大分別係lyrical rap 好著重押韻同字嘅意思,可以用嚟玩diss,出名嘅有eminem go to sleep diss back benzino, 簡單嚟講玩字玩深度玩押韻

mumble rap 主要得個好洗腦嘅flow 同埋冇內涵淨係講錢女人毒品,算係trap,lil pump gucci gang就係例子,不過放喺啲club 同party 會幾夾

不過近幾年興emo rap, 姐係drake 個type, 都易入口嘅睇下你鐘意邊種再介紹
唔該樓主
調返轉我講覺得唔好聽嘅rap song:

example :
interlude - J.Cole
https://www.youtube.com/watch?v=XK60CAyxqfE

Smoke From Fire - Bas, The Hics
https://www.youtube.com/watch?v=Yo6YQJd2ZlY

我係咪唔鐘意rap
呢啲係後期先聽架近呢幾年接觸rap 嘅話通常係啲feature rapper 嘅歌,例如see you again 同payphone, 大概都係rap 幾十秒咁

試下聽啲rapper feature 返其他歌手嘅歌,咁聽落就唔會齋rap 咁寡

https://youtu.be/Kb24RrHIbFk
Logic - 1-800-273-8255 ft. Alessia Cara & Khalid

https://youtu.be/KzWP7APhsO4
NF & Sasha Sloan – Only
有冇人玩下beautiful 果首Bass guitar
好正,但bass冇咩人整tab
https://www.youtube.com/watch?v=NWj4BSQMkq0
quote 自另一首
Eminem used to gay bash and murder his mom
And now he doesn't want fans if they voted for Trump
齋聽呢首都覺佢幾勁
Eminem 講you can be just like me (1999)
Tom 講now i'm just like you (2021)
佢仲提到cause in my minds it's still '99
佢係個real stan 先講到咁多嘢講得咁中
呢首歌我覺得算係一個提醒多過diss
slimshady 變咗Eminem 嘅時候真係變咗好多
佢都係講返佢心裏面想講嘅嘢姐
希望Eminem 出歌應佢都尊重啲
另一首fake woke 姐係你quote 嗰首
就真係直接講政治嘢
they so fake woke, same old safe zone
呢句我都算係buy 嘅
https://www.youtube.com/watch?v=hI8A14Qcv68
試下聽90年代嗰堆,多數正
支持嘅,但係啲歌好新。因為呢啲歌再之前已經好有影響力。
nas
嗰陣聽lucid dream 搵sample song
搵搵下搵到nas 嘅the message
跟住就識咗呢個legend

btw 最後發現juice wrld 用嘅sample song 其實係sting 嘅shape of my heart 先啱
多謝你支持
我都有啲可惜感受唔到slimshady 年代嘅嗰陣好有影響嘅Eminem
想更正返小小:

當年嘅Hiphop好難話「主流」係Gangsta rap,純粹係東西岸派別之爭,西岸從NWA開始,一路到Dr.Dre 自己擔大旗培育2Pac、snoopdog、再到之後嘅Eminem。

東岸都有好多好西,好似biggie、Mc hammer呢啲咁,反而最好睇係東西岸之間大家互相來回咁beef,同埋blood同Crips嘅仇殺變成歌詞咁帶入大眾,因為起初大家對黑幫嘅嘢都一無所知。

有興趣再可以同大家些牙多啲
嗰陣我純粹想好簡單咁講俾啲唔認識Eminem 嘅人聽Eminem 係乜水,所以冇諗到咁深入去解釋

不過都多謝巴打
東西岸嗰段歷史我未聽過又學到嘢
想知係咪around 90年代架?
其實Hippop去到80年代係遇到一啲瓶頸,因為大家都係專研緊點樣打碟點樣駁歌點樣mix先顯得功架,反而忽略左個詞內容。

直到NWA出現先改變潮流,因為佢隻《Straight Outta Compton》係直接將美國黑幫發生咩事帶入大眾,然後因為被警察打壓,寫左首《Fuck the Police》,Gangster Rap先開始慢慢打開潮流,後來隊員Eazy-E死於Aids,NWA就逐漸解體咁款,先有後來Dr.Dre出黎單飛,培養2Pac、snoodog、Eminem呢班人出黎。

東西岸hiphop好難三言兩語講得晒,我都係睇紀錄片咁慢慢學返黎,簡單黎講就係兩岸嘅Rapper互相Beef大家,鬥出歌搶話題,然後因為本身有啲rapper都係黑幫底,就自然有仇殺槍擊。

你講起Eminem的話,無理由唔知邊隊叫D12,都係由Eminem捧出黎,其中eminem有首MV係叫《Toy soilder》 入門個劇情係講條友被人槍殺送入醫院,後來條友真係被人射死左,據聞呢件事對Eminem影響好大,都係導致佢前期啲歌由詼諧變成黑暗。

仲有好多關於佢嘅傳聞,好似咩畀共濟會控制啊個啲都係juice嘢,好多新聞你都可以google下。

Eminem比較影響我童年,因為當年8mile真係好出名,大個睇返呢套電影係了解到底特律文化同埋點解個度咁窮咁落後;之後已經開始聽Lil Wayne個堆,Young Money最輝煌時期真係粒粒星,早幾年Nicky、Drake真係首首都紅。

呢期聽緊Migo同埋G-eazy,女歌手都係Cardi B活者Iggy,世代唔一樣了,無太多股市可以俾人發掘。
thx ching
遲啲我會睇記錄片追返
上面講起Cardi b Iggy Izela 嗰啲女rapper全部都好黑我憎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞