點揀裝修公司好

78 回覆
1 Like 1 Dislike
Dic真麻麻
有fd搵佢設計4百幾呎70萬包料
但好撚核突
個廳啲櫃裝到同公屋無分別
我唔知係我個fd taste太柒定點
得個廁所叫好睇

我諗唯一好處係大公司唔會爛尾
小心樓上agent
Agent無好野
咪撚信
DIC 係咪埋尾會帶成支軍隊去執修O個間?
呢個真, 俾佢地貪一筆實斬好多野.
我唔知呀
我個fd搵佢渣
唔通連個班底果D 都無既新公司好 ? 知唔知 班萬能俠班底 要十年八年至可以成型 , 專科師傅又要時間同個判磨合, 係你樓下附近 基本上個判,班專科 ,萬能俠熟哂手 ,知到哂 所有伏位,無料到就捱唔到十幾廿年, 識條友 上網開個FB 搵中介R 生意, 就開擋 價都未撚識報,野就判比裝修公司 , 間公司老實做得好 ,做熟客都夠做,基本上我今年呢個環境 都係坐係度都唔洗R 生意
舊既好好, 裝修界就唔駛成日俾人屌大到細都係越耐越襟屌.
做億億野既都有上有落. 邊有舊就一定好.
仲有裝備料日新月異, 每單都要夾架la, 除非做公屋law.
我自己有間傢私廠,DIC 搵我報過價,壓撚到個價錢仲低過公屋鋪 個老細基本上係的士佬,有料 果D全部自己出哂去自己做,要設計要高質一定唔搵大公司,你幾時見 UBER 果D 獨角獸會搵DIC 做裝修,都係搵個鬼妹同香港人做既 獨立設計師做,要高質搵獨立設計師 , 一年接得十單八單果D,要平要穩陣 去屋企附近開左十幾廿年鋪果D搵
呢行依家基本上靠熟客,唔掂執9左十世啦 裝修同開餐廳一樣最值錢係個班底 煮得好唔好食就係靠個班底,裝修仲要無中央廚房,下下要現場煮,要養班固定專科,萬能師傅,就要生意,有固定生意就要有熟客,有熟客就要做得夠耐

點撚解出面D公司比人屌到化,話拖期拖到大半年,就係因為無班底 玩埋班,旺季搵唔到專科師傅,要求人去開工,但係人地個大老細唔放人 年年我都唔放班師傅走 一撚係D好師傅 無期,得返D 垃圾,手工咪差
唉我都中伏, 搵左老母個咩舊同學, 價錢就無咩問題, 但問題係個進度好撚慢
開左波都一個月, 仲整緊水電, 佢成日要周圍走唔同地盤, 一星期都唔知有無比到2日我果到
我係上FB搵咋...最緊要睇佢D 3D圖同實景圖分野大唔大, 之後就約時間上去傾囉, 傾既時候大概知好唔好啦, 我果間佢幫我DRAFT左個圖都無收我錢,
有D起草圖已經收你幾千蚊
啱呀, 啲死老嘢不思進取成日以為自己嗰套三四十年前方法最撚好, 又藍撚到仆街, 自從上年6月9號之後已經忍佢哋好撚耐。我唔識搵客咋,如果唔係跳咗出嚟自立門戶好耐
搵中介 花時間打報價,不如比心機湊好D 客好過 之後D 親朋戚友自動返單,裝修呢行要做得好, 基本上下下要親力親為,或者有信得過既人幫手,請街外人跟,食夾棍都食死你,唔信上DIC 睇下,的士佬比左個報串熱線 比D客投訢 SALES 千9 D 客錢,所以玩到最高質既獨立設計師 一年可能只係接得十單八單什至幾單,因為打份單都要老細打阿 你老味 太大又控制唔到,太細又養唔起班底 ,太細除非全料自己咩9都做哂一係最高檔,收到好撚貴 10單8單 野夠養起你幾年
搵朋友介紹,因為朋友用過,我自己都去過朋友屋企睇過,知道好唔好

認同上面巴打講既野,有實力既公司/判係唔會搵agent R 生意,我個裝修師傅齋做 referral 都排到下年尾,d 客自動俾單佢,根本唔洗搵人R
量子力學你都識

邊夠你玩
自己有概念在搵人設計,有圖後全部自己打散做

先做打拆

在做水電

跟往做泥水及油漆

家私就自己訂做

最平係咁
四百幾尺 七十萬

豪裝完似公屋

btw 裝修真係睇好唔好彩
就算判頭d舊盤靚,可能做你單位個陣就由另一個cfu做
太熟你又唔好意思卒

個人意見你有時間心力設計同follow up就搵裝修公司
冇就搵設計公司幫你跟
以前地盤個Pm 都係咁做

佢個電話簿 咩佬都有

每個行頭都有起碼三檔師傅

全部以前地盤夾過d 判頭黎

當地盤咁分判

差在無自己上料
咁樓主新手 唔得既
你個PM浸左10幾20年 無得比
有興趣啊 TG@halowww
有無TG ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞