有無人分享旺角寵物店買狗仔經歷

70 回覆
5 Like 67 Dislike
笑左
愛動物就唔好買賣
搵領養啦
好多狗場都有棄養的貓狗
根本所謂純種就係人類夾硬將佢地近親交配
好易有基因缺陷同遺傳病
好細個果時屋企人試過幫襯
買左返黎好快(好似2個月內)就病死左
如果你真係去過收留棄養動物的狗場
其實係好多好多品種都有
哥基、芝娃娃、雪橇、玩具貴婦、牧羊、金毛尋回犬,巨型阿拉斯加犬(企起身有起碼1.5米高)

但熱門品種的幼犬通常好快會被人領養,係搶手
不過就算係名種,年紀大少少都冇人要
更加唔洗提有病痛果d

中意買未買囉,冇唔岩,根本唔係要屌d咩
只係想提下之前,可以睇下領養有冇岩先

當你睇到咁撚多貓狗(例如一個狗場2-300隻)比人棄養,就會好自然諗仲breed咁多貓狗做乜勁
認真
間間都係黑店
係 唔知點解咁多負皮
可能佢地接受唔到佢地鍾意既寵物係人類不人道地繁殖出黎

所謂純種狗,就係大多數係啟蒙時代嘅英國,英國人玩嘅科學實驗整出嚟。

不停地將有同樣特性嘅狗近親繁殖,就會成為佢哋口中嘅純種狗。

其實求其google下都勁多人報料中伏
仲有d仆街繁殖場扮領養
買兩隻純種返黎做種狗,谷佢地狂交配生仔,每次生幾胎
然後每胎賣出去收人幾千蚊領養費
facebook d動物group好多人分享中過招
d仆街係咁轉ac呃人話有領養
所以領養都要好小心
好多人都鐘意由細養起
我都好讚成去睇咗有無啱先
我之前養貓都係想去領養 但睇啱之後搞曬手續先話我係international student所以唔俾
宜家2隻都係買咗人地屋企自己生既貓
但都覺得唔需要道德綁架人地一定要領養又剩咁
講到尾最仆街既係棄養啲人
我好記得
細細個同屋企人去旺角果間世紀寵物店,
夜晚黎,睇左一隻狗勁眼訓同累的樣,
之後店員又放左另一隻狗出黎,勁精神同紮紮跳,勁可愛結果買左。
買左返屋企後好似2個月後就病死左
事後屋企人都冇懷疑d店員果時幫隻狗打興奮針引你買...
因為事實上棄養的,唔計d情侶分完手就唔要果d, 無良繁殖場都貢獻唔少
例如衛生環境唔好,或者生得太密太多,乳汗分泌過多,搞到d狗媽媽乳房長期腫脹發炎,咁有病你覺得d繁殖場會唔會晒幾千蚊幫佢醫?仲有如果生左d病狗,唔完美,有缺陷的貓睡狗出黎佢地會點處理?

算有良心的,可能會拎去比shelter
但好多可能直接啪左佢或掉去垃圾場就算

以上都係事實黎,所以有叫人唔好幫襯買賣係有原因
咁唔排除會有繁殖場係環境衛生同有信譽的
但搵得錢點都會有商業考慮,涉及成本控制
以上都係inconvenience truth

好似細細個d阿媽會話非洲小朋友好慘冇野食,
所以想教下一代唔好浪費食物咁姐

其實都係教育同教化,就算決定要買,係香港都冇人會阻止到你買,香港的動物法例又唔係嚴

咁上面都咁多旺角黑店經驗分享,都希望樓主可以參考下

盡量非必要都唔好買啦
行多啲公園車場大把你揀,不過揀得不如要晒
買我

利申:識自己痾屎落街散步暖床,但求唔好打鑊勁
你都on撚9
上面咪講撚曬原因叫人唔好道德綁架囉
唔識睇中文不如你翻大陸住啦
九唔搭八
邊間?
ching 好人有好報
又係道德綁架
執咗啦
有一間餓到d狗狗好犀利
正常餵糧d狗狗根本無可能會食到勁急好似好耐無餵過嘢食咁狼吞虎嚥
擺到明係長期無餵食
仲要有一隻一餵果時個店員跣手跌到d糧成個籠入邊又執返好佢俾狗狗食

總結:幫襯寵物店買寵物嘅港豬全部都係on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞