[長期樹窿]其實搵到個陪自己既真係好難[31]

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
有個朋友,曾經意為係真心朋友,但再識落D發覺我能力,價值觀唔係好低,好唔正常,配合唔到佢
個朋友以前佢唔想返屋企個陣,為左要我陪佢,我個期冇乜錢請埋我打機
我病左入院,佢哂左好多時間走入黎探我
之後佢有隻耳機想要,但個期佢冇錢,我就送比佢,佢之後請我食返餐飯補數
有嘈過幾次交,佢講過我好自私自利,唔聽人講,人地講自己野,我應人幾句就講番自己野
簡單黎講,佢為我付出既野,多過我付出多過佢
但我條氣真係好唔順,次次我話完佢D野佢都唔鬼認,成日都搵理由推黎推去
有時都推到我都唔知佢幾時真係理由,幾時係藉口,唯有聽住佢講先.
但我E家又意識到"要認"既E個諗法好小學雞

佢返工,份份工都至少捱到1年幾,我先得1份捱到1年幾,其他份份做得幾個月,什至再少D
佢有女朋友,我有時要搵佢,搵到好似我做第三者同佢女朋友爭佢條仔咁
條友自己話一至五收工攰陪唔到女朋友,星期六日先陪女,但佢E家擺明一至日都陪緊女
但我一至五收工都攰,咪想搵佢星期六日出黎,但我成日又唔事先講到明係見2,3個鐘
佢之前話過"不如以後有D咩真心話想講,就講出黎",但我一口拒絕左佢,但我冇講明理由(就算朋友,有D野都唔可以同對方講,即係私隱)

我真心覺得成件事係我問題既,能力低,價值觀有問題,我自己係太自私自利,同埋要收下把口
但條氣真係好唔順,次次話佢D野,佢唔可以大方認,跟住改,
佢係唔認,跟住會收斂一期,之後又黎過
有個朋友,曾經意為係真心朋友,但再識落D發覺我能力,價值觀唔係好低,好唔正常,配合唔到佢
個朋友以前佢唔想返屋企個陣,為左要我陪佢,我個期冇乜錢請埋我打機
我病左入院,佢哂左好多時間走入黎探我
之後佢有隻耳機想要,但個期佢冇錢,我就送比佢,佢之後請我食返餐飯補數
有嘈過幾次交,佢講過我好自私自利,唔聽人講,人地講自己野,我應人幾句就講番自己野
簡單黎講,佢為我付出既野,多過我付出多過佢
但我條氣真係好唔順,次次我話完佢D野佢都唔鬼認,成日都搵理由推黎推去
有時都推到我都唔知佢幾時真係理由,幾時係藉口,唯有聽住佢講先.
但我E家又意識到"要認"既E個諗法好小學雞

佢返工,份份工都至少捱到1年幾,我先得1份捱到1年幾,其他份份做得幾個月,什至再少D
佢有女朋友,我有時要搵佢,搵到好似我做第三者同佢女朋友爭佢條仔咁
條友自己話一至五收工攰陪唔到女朋友,星期六日先陪女,但佢E家擺明一至日都陪緊女
但我一至五收工都攰,咪想搵佢星期六日出黎,但我成日又唔事先講到明係見2,3個鐘
佢之前話過"不如以後有D咩真心話想講,就講出黎",但我一口拒絕左佢,但我冇講明理由(就算朋友,有D野都唔可以同對方講,即係私隱)

我真心覺得成件事係我問題既,能力低,價值觀有問題,我自己係太自私自利,同埋要收下把口
但條氣真係好唔順,次次話佢D野,佢唔可以大方認,跟住改,
佢係唔認,跟住會收斂一期,之後又黎過,我都係咁樣
我知我自己錯過哂可以改過既時機,我同E個朋友既關係已經冇灣轉
又唔洗咁灰既 有可能你唔知呢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞