(長)有無人好怕知道另一半曾經好愛過某某?

32 回覆
79 Like 15 Dislike
我自己就愈大愈睇化,例如後生時分開會比較痛,愈大愈麻木,會唔會代表愈大愈唔會投放咁多愛去愛人?

再link返去主題,如果你俾伴侶知道你曾經好愛過某某,你伴侶會唔會覺得自己都好難達到嗰係高度?我會。所以如果有得揀,我會選擇唔想知伴侶嘅過去...

我依家就知道有個女仔曾經為咗男人,傷心到想死頹廢咗好耐自暴自棄咗一年,但佢無諗自殺嘅只係話好辛苦人生已完絕望咁。

我同佢一直都係普通社交朋友,得閒吹下水近嘅就約食飯,佢話我一直都好gentlemen,無邪念無目的咁同佢做相處,(略過好多佢讚我嘅説話),佢覺得自己好似鍾意咗我,問我點睇。

我心入面嗰句就係,我知道你曾經好愛過某某,可能我佔有慾強,我覺得好難再咁鍾意第二個,所以無接受。

(我自己就係咁,愈大愈睇化,各方面能力強咗對伴侶好咗唔代表我比以前愛過嘅更愛,只係以前無能力我覺得...)

我話只係咁岩你情傷後比較多接觸到嘅異性係我,錯覺黎嘅啫之後我再帶過話題...

其實到呢到就完,我想問大家係咪真係好愛過,之後嘅都唔會超越到好愛過嗰個?

想知多數人點睇,我可能就有唔同下文...

超越到

超越唔到
就算做到唔太想知
到最後其實個心一定會想知對方既野

除非你對個個人完全無興趣
感建分
投超越到嘅 可唔可以留言講下見解
怕 超越唔到
正皮左
而且呢d感覺,對方一定知
超越唔到,我揀唔開始
其實都好難唔超越,人大左審美勁好多,知道咩叫好需要珍惜,
細個通常揀既都係完全唔適合既
大把男人係咁
性慾難忍點都搵個可以上既上住先
唔好話我鄙視,大L把
雖然女人都有,仲有d對現任做既行為更加過份,唔顧現任感受
超唔超越到都無所謂
我鐘意你,但與你無關
你鐘意邊個,與我無關
鐘意玫瑰唔一定要摘落黎
鐘意人唔一定要占有
過往既事又返唔到去
未來既事又未到
每日好好咁
享受同佢一齊既過程
唔好咩?
我明你所表達嘅道理,所以我先話可能我佔有慾高,好似會一世提住自己最多係佢第二最愛咁如果一齊,所以我先無accept。
我寧願伴侶拍n次拖但鳩流流,好過佢拍得一次但愛到死。
其實我覺得你無錯的
佢令你有呢個感覺都唔係無緣無故
其一,佢俾唔夠充足原因點解鍾意你
其二,經常有d放唔低ex既人搵水泡
好多人投超越到
諗太多,唔好諗得愛情咁堅
鍾意左第二個,ex姓咩都未必記得
超越到
人經歷得越多會越來越懂得去愛
會更識分邊d人值得 邊d人唔值得
我兩樣都接受唔到

老實講,我覺得放唔低既人比較垃圾
即係,不如我俾部時光機佢飛去補償?而家無吖嘛,無就忘記佢重新出發啦
我對呢d人唔會同情更加唔會欣賞
連登好多人憎台灣個種懷念初戀,初戀最好風

腳踏實地面對自己現任,最愛現任既人最有魅力
超越唔到 可能嗰個人仲未出現
我再補充下點解我話對現任好,唔代表我愛現任比前任多個concept。

例如,我以前好忙返工進修無時間陪伴前女友,現在較得閒可以接送現任,只係個人能力促使對女朋友好唔好。

可能其實愛前任多,只係能力弱所以對佢唔好。
對現任好又未必我愛佢比前任多,只係我能力強了。

所以就算條女同我一齊對我比佢前度好,因為我覺得佢最愛係佢前世,所以我唔會覺得佢對我更好代表更愛,只係更值得而已。

會否太亂驚大家唔明...
你用實質行為黎衡量?我睇心

你已經應承左同佢一齊了?以為你仲猶豫緊
係咪覺得而家你地關係有d淺薄,無實在感?
你其實鍾意佢d咩?唔好同我計行為,計內在。
超越唔到,所以選擇單身,少好多煩惱
無一齊,都唔會我覺得,我認定咗係阿二就唔會一齊。上面係舉例而已。
真人真事自己fd
識有個女仔
都係以前鐘意一個男仔
鐘意到為咗佢而自殘
Fb post哂d割手嘅相又盛
過咗一排佢遇到另一個男仔
唔介意,肯去陪佢
無論情感、情緒、欲望、距離感、生理
乜都滿足到佢
即所謂俾到佢安全型依戀
到最後女仔就覺得以前嘅自己好on9
過一排就move on
諗都冇再諗過以前鐘意過既男仔
因為怕失去現有哩個
而男方亦都成為咗佢最心愛既人
女既聲稱無咗而家個男既直頭會自殺
由自殘到自殺,算唔算超越

有唔介意哩個前題
雙方先會開始
先會一齊得咁開心

Btw我覺得男方有冇能力俾到安全型依戀女方
係超唔超越到既關鍵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞