如果揀高級文憑, 我揀軟件工程好定AI手機軟件好?

57 回覆
5 Like 17 Dislike
之前出過類似嘅post! 不過有嘢所以要再問多次!
有冇人知道, 高級文憑 AI手機軟件&AI智能科技呢兩科有咩分別?
https://lih.kg/2306705

如果到時AI可以自行編寫program, 咁嘅話, 我揀咩科目好?
HD 邊有人請你做AI唔好玩啦
讀專 (AI手機軟件) 同讀闊 (SE) 嘅分別. 但你最終 target 想升 U. 其實讀邊科都分別。CGPA 有 3.5 以上 (另睇 interview) 基本上兩科入 City CS 都穩㗎啦。 AI手機就多啲做 project,SE 多啲考試。你睇自己鍾意咩讀書 mode. 當然有啲嘢喺有分別,例如 SE 會教 Java EE, EJB嗰 d,AI手機就無,最多教 python + django。AI 手機就有齊 iOS 同 Android ,但調返轉 SE 得 Android。
AI 都有分應用(按 use case 入現有 API / framework 做嘢)同開發(做 Google research) 嘅。IVE 好明顯喺走應用嗰邊啦。
發覺好很多人成日講讀HD點點點,其實HD只係一張垃圾紙,又唔係有大作用,唔駛為HD嘅科諗太多
push
得SE可以升City year three
HD 就求其啦,兩年時間又唔會教到你曉飛
宜家 D U 都唔 prefer 收 year 3.
其實冇心,讀4年U都係廢柴一條
補多句喺要諗埋讀 SE 讀到死下死下爛 grade 同埋讀其他科高 grade。 當然你考試 ok 就 SE,鍾意實作咪其他科。
呢個真,識唔少 cs 畢業話自己唔識 programming.
冇心讀還冇心讀啦
IVE啲科開咁多科HD教啲內容又差唔多,求其一科都可以啦
SE會好chur 因為讀嘅範圍闊啲 成日都有test, exam

而AI手機app會輕鬆少少(個人感受)有好多科淨係揼隻app出嚟 唔使考試

同埋AI嘅部分係昆人 呢科同佢前身分別唔大(Mobile Application Development )
佢淨係最尾嗰sem先會教AI 你就當呢科純寫手機app算

譬如佢會教寫Android, iOS application, UX design同會教少少寫web

利申 讀緊手機app year2
仲有 以升學嚟講 個人認為兩科差不多 你係叻人嘅無論讀咩科 間U都收你㗎啦

識有人讀好偏嘅network security都升到CU CS(gpa 3.8)
近排啲中六生報e app吖嘛
沙田定屯門
屯門
你同沙i都好似有啲關連喎
我老婆教沙大,佢話收左集左你對AI mobile 嗰科意見。同你講一月科 OOT EA 加油。
我老婆想問多句屯門 iOS 科有無教 Creae ML / Cpre ML 同 MLKit. 唔該巴打
宜家AI應用都係請master
Ug都未必有分分鐘
唔識寫code都grad到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞