如果揀高級文憑, 我揀軟件工程好定AI手機軟件好?

57 回覆
5 Like 17 Dislike
有得抄 source 㗎嘛
仲以為se升學機會比其他IT科大好多
咁Ching覺得雲端個科點?
傳統上廿年前的 programmer 係中五學歷都做得
你地唔洗咁快跳出黎扮大佬

而logic 的腦力係磨出黎
HD 傳統係比你搵工用 但係2020年 接返個bachelor 係最基本
個個都識依家係要讀 ABC

唔會再好似20年前的CS / IT 咁讀 soft eng 或者 e-com 就算
而家差唔多要識曬C++ Java Python HTML CSS Node.js 先搵到15k嘅工
識寫語法的人好多
寫得好 又有條理的人 極少

所以點解 ”讀電腦”的畢業生 成日比人話 支筆差 寫英文唔得 表達能力弱 (即係大家口中的毒撚)
識咁多都係得 15K 真唔真呀。咁不如做SALES 好過啦
跟住就會去做consultant/pm

聽聞cloud係唔差既
讀完有得考牌
個阿sir又教得幾好
不過最多都係升yr2
如果唔係幾想打曲呢科係唔錯既選擇
想升 u 但唔想打 code
但持平講,雲端有 aws 嘢,又有講下 docker 同 k8。其實學嘅嘢比 SE 貼地。
同讀醫唔操刀好似幾唔多
揀SE
讀梗part time mapp dep
教java Android studio swift Xcode 有少webapp 同framework
教材水管 gayhub都搵到

最緊要你熟programming 個logic 自學動機
什麼AI UIUX 你做到野邊做邊學
邊度有 part time mobile 讀
我 1x 年前 fresh grad 做 programmer 都唔只 15k 人工.
宜家D job board 真係14-15k
以前IT的確幾好搵
而家寫完program搞掂Project就會拋人走
邊間公司啊 ching. 我識啲人都做得好穩定/自己跳糟去搵多啲
當然笠個大頭盔,我身邊啲 cases 唔代成行都喺咁。
乜得咁少。屌,原來自己離撚晒地.
Junior p 價
hd 讀AI
你會做?而家柒科grad 都16-17
冇教machine learning

呢科份project
阿sir可能知我地能力唔夠
佢叫我地用teachable machine整個簡單嘅ai算
應用都唔係個個ug做得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞