3D printing 打印交流

149 回覆
12 Like 2 Dislike
我印象中冇, 要切左先睇到佢點support.
你可以開依頁入面D Setting玩下, 切下.

你可以先print下啲benchmarking 件先,
知道左你部機同料可以做到幾多overhang angle,
就可以開始偷工減料
唔該
同埋spl係咪40幾度會軟化
Slice 完,去Preview ,再開helpers
有一排想學3d modeling之後再print出黎
最後不了了之左
乜都有
自用結構性設計
Download 公仔

粗略估計print 咗10kg
試試部機overhang test
散熱做得好可以頂到70度斜面唔駛support

做埋bridging test
就知道support 之間可以隔幾遠

之後響cura 設定要加support 嘅斜率
同埋某啲位唔做support
有冇巴打試過print 100% infill
會點 可唔可以抵抗4-50度環境唔軟化/溶
受力好啲
無咁易壓扁

但調得唔啱啲料會溢出
搞到週圍同頂層唔平均
嚴重的話會頂到噴咀
我見網上大大大部份都係set 20%
慳料慳時間呀嘛
軟化/溶同幾多infill無關
如果隻料喺果個溫度會溶嘅話, 就算有幾多料都會喺果個溫度溶
正如一杯水同一個泳池嘅水都會喺100度蒸發

20% infill係最大路, 如果唔受大多力就10%算
玩過100% print 3dprinter 零件去整另一部3d printer
用到100% 會擠出好多多餘膠令件 model 好樣衰
解決方法係教低 flow rate 同教低infill 同 shell overlap rate
不過個人建議50-80% infill print mechanical parts 都好足夠
軟化係因為溫度到該物料嘅 glass transition temperature 而唔關 infill 事
想無咁易熔 軟 可以用 abs
想問下大家 用0.2 印野係咪好易塞
同埋想問下 係咪一塞左就用唔返個噴頭
噴頭好小塞到用唔返
以前讀書玩過吓 都有d興趣想學 有冇tg group?
Discord pinned, 香港好似有幾個tg group, 但某d link private 左
啲粒有雜質或者唔係純PLA 就會容易出現大顆粒塞住
用針可以通返

另一種係條PTFE變形,呢種就要拆成組hotend清理
好多因素決定你可唔可以小啲support
部機本身print嗰個精密度
層厚都有關係
https://www.youtube.com/watch?v=s71WvJfo7J0
依部機幾過癮, 不過又係支那廠
有咩特別
同一部機可以做晒3D print, laser cut 同 CNC
仲有冇grouptg/dc都得
清,我晌shapeways買咗啲3D模型
上咗層雙星油突然醒起
唔記得噴灰
其實噴灰係咪必須?
我應該噴返灰再上色
抑或由得佢?
噴灰係令色澤均勻,易上色同唔易甩色,你視乎自己需要,真係要噴都可以用沙紙打磨走再噴灰無咁厚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞