3D printing 打印交流

149 回覆
12 Like 2 Dislike
有冇機好介紹
Prusa Mk3
巴打mill咩料多
就咁睇z個面太貼床, 要tune床底啲

Delta gay不外乎拉返緊啲belt,最好就3條balance好
thx bro delta機真係好難tune
唔太清楚,不過就咁睇你個z字個priemater都直,你意思既波浪紋應該係指啲over extrude 既料。呢加睇落先tune床,唔好太貼先,再睇下咩情況
正 但貴到飛起
Simplify3d 用家

好好用

但最近cura都追上左,default profile唔差,又多新function
我覺得cura新入門黎講用起上黎會易D上手. 佢個UI夠直觀.
搵返個機型/材料profile, 拉個stl入去, 是但揀個quality preset, slice出gcode.
行下thingiverse, 一定有野岩print.
玩左幾日, 發現print個base太細既野好易失敗
小小浮左就可以收工
所以寫d細物件都要畫個方形base比佢
定我部機set得唔好個底盤
切片時可以叫佢加raft
之後容易搣走

或者響平台搽EVA (即漿糊筆)
試下先
如果玩模型既人 造件超方便
淘寶搵未來工場
如果一落果下已經甩
就要調levelling
但加raft 加厚左我本身件野點搞
頭先試左漿糊筆 好似幾有效
可以拆個raft出嚟
搣得走的
如果好脆有殘留就用𠝹刀批走
沖水最好,用cutting 會傷coating
巴打們多數print 乜
print 左幾多kg 料
Print 凌空爭凸出部分
支撐可唔可以set 少d
時間耐好多
睇你slicer setting
好似我用cura咁 佢可以獨立界開infill % 甚至界一啲area 走唔做supporting
改高infill speed又得
如果一定要做support 可以試下佢個experimental 既樹狀支撐
又或者改下件件既orientation
不過可能既話硬係由design 開始諗過啦
支撐密度可以小d
岩岩裝左cura
切片前點樣可以睇左支撐個預覽
淨係睇到打印個物件
硬件撚留名
之前自己用ramp 1.4 砌左部 hypercube + rasberry pi 4 octoprint
呢期買咗張 duet 2 wifi 砌新機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞