公司之前請咗個妹,佢以前係做有線新聞台

124 回覆
3352 Like 26 Dislike
打咩稻草人,身邊識大把人做記者
做野係爽手係快,但好局限佢地自己個套,唔知出面個世界係玩緊乜
就算跳左出黎做都只係好似摩打咁博命做,比啲無良老細用到盡都唔知

所以有好多記者無跳出黎轉行,其中一個原因就係融入唔到出面私人公司果套玩法
我當年都想報 不過嗰科傳理要2A
不過最後都冇入到
有呀,女攝記都唔少人
完全正確
結果咪寫pat屎出黎,話知你係咪讀中文,但唔該唔好寫好basic 錯字,大佬某d記者真負責寫文,最基本文句通順,唔好搞堆新聞up mud 9出黎,大把人唔係讀商科去做account ,唔通講我唔識,就做到錯曬咩

其實個記者採訪都麻麻

不過記者個能力差別可以好大
識幾個記者 咩人都有
Rthk 有線的都係高質細心個種人 有啟發性的人
01默默努力 仲真係好捱得
仲識個做紅媒 但港女 文筆唔通 唔知點做記者
外文媒體一向都係例外
又唔好咁講,不過差別真係可以好大

有部分真係能力既既好有理想,好多本身係ugc 出黎做記者個班當年grad個陣唔難搵到好d既工,但係香港依家大部分記者職位都低薪,應該話係私人工入面其中一個最閪既工之一
more
好多律師以前都係做記者/編輯...
有時唔明點解新聞工作者嘅付出同人工唔成正比

為熱誠為理想但都要食飯養家架

希望終有一日新聞業界可以有合理嘅薪酬
做新聞有邊個唔係為興趣一腔熱誠
最後大部分因為生計冇晉升黯然離開

我就係其中一個
開名啦 單單打打
Push
舊年睇有線啲live
幾個cam man喺啲空檔位度吹水
每句說話都有粗口 仲要出晒街 笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞