公司之前請咗個妹,佢以前係做有線新聞台

124 回覆
3352 Like 26 Dislike
佢做過年幾有線新聞
最後頂唔順人工低而走
但佢久唔久就會掛之前份工喺嘴邊
聽得出佢好鐘意做新聞
奈何個人工真係完全同能力不對等
你睇到佢工作能力但搵呢個錢你都會叫佢走

同過佢夾project
我算lead住個4人細team
佢係其中一員
佢做嘢好認真同爽手又捱得
係促以感染成條team 嘅態度

如果有HR或老闆咁啱要請人
而咁啱又收到剛離職有線新聞嘅員工CV
希望你哋真係可以考慮吓佢哋
我敢同你講佢哋絕對係一班不可多得嘅人才
新聞界嘅人 工作態度差小小都死
人地咁打得你升左人職未
定係當班有線記者係cheap labour可以洗到盡
其實記者人工真係好低
你做乜喺度打稻草人?唔衝出黎柒唔得架咩?
我哋唔同team
況且我無呢個能力升人
只係咁啱個project 做個小team lead 咋

不過project 完咗寫report有特登提佢
盡咗力
聽佢講啲cam man 屌到你仆街
做得新聞呢行既人本身都sharp
但佢地人工真心低撚到傻
係轉行做PR先搵得返合理既價

大公司傅訊/公關鐘意請呢班人唔係無原因
有線啲camman出名爛口 仲寸過無線
舊年發夢都見唔少
邊個阻佢鏡頭 全家都搬出嚟屌
14年見過佢哋屌ATV攝記「無人睇又無糧就彈撚開啦」
記者好難冇責任心

因為佢地D新聞真係要趕deadline出街
亦都精準
所以佢地個性格係好fit
最醒目最認真做野既人,人工反而低出面一截,真係好唔公平
Push
知玩法,識做人又有人脈
其實唔係咁易搵
傳理係文科人中成績中好先入到

讀到書 人都唔會唔掂啦

你估係個d會考 DSE 連full cert 5科合格都唔得的毅進黑警?

讀書不成 品格差劣 先會入黑警 有事就逃 有案唔落唔查 有女就姦 有財物就偷 欺壓巿民 就係特區人渣黑警

叫外賣都唔俾錢 偷呃擲騙 好事不為 壞事做盡
仲以為係老屎忽假膠post
出返去先
做高層就背老婆偷食

品行不端
支持
個妹仲做緊?
講經咩,現實記者就係最低層,起薪12-15k,每年好彩+300-500,唔好彩就炒你轉後生仔炒稿,不停loop

每次見到港人因為政治先忽然尊重記者覺得莫名奇妙,平時就捉錯字10k都比多。

利申:人生最後悔嘅事就係做記者,除非你有家底,熱情好快燒完,你轉唔到行又唔識上位就準備20-22k已經接近上限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞