西西弗斯及道德深度(Moral Depth) 所引伸的討論

42 回覆
6 Like 2 Dislike
咁由另一個角度睇
生命本身係無意義
我哋唔係因為特定嘅目的所以誕生
只係無數嘅偶然所造成
只是單純的活着
最終嘅目的地就係死亡
呢種偶然嘅誕生真係稱得上有意義咩

調返轉頭如果生命本身真係有意義
咁會係咩
好似刀劍個天命系統咁?
我哋又會唔會真係開心
會唔會過同npc一樣的一生
比生命本身的意義所束縛住
首先要定義"意義"係乜先
生命本身係無意義
我哋唔係因為特定嘅目的所以誕生

你講既"意義"係咪就等於"目的"?
純9UP

意義嘅定義係咩? 係咪指有價值去做嘅行為就叫有意義?價值又係邊個決定?係神?係DNA?

客觀上有意義嘅事之於主觀,係咪一定有意義?
例如:結婚擺酒客觀上係有意義,但總會有賓客主觀覺得多鳩餘,只想快D食完返屋企

主觀上有意義嘅事之於客觀,係咪一定有意義?
例如:一個毒撚鍾意戴CONDOM黎打J,但佢冇可能令佢隻左手懷孕。戴CONDOM黎打J係冇客觀上嘅意義

套入去西西弗斯推石頭,客觀上根本冇意義
但西西弗斯主觀上比咗個意義比呢個行為 -反抗

即係話你人生嘅意義係乎你點睇自己
要更準確地去掌握《薛西弗斯的神話》,我覺得更需要讀埋作者卡繆其他嘅著作,以及佢提倡嘅思想。

要知道卡繆大部分時間討論嘅哲學題目,都係圍繞著「荒謬感」。佢所指嘅荒謬,在我而言有兩個層次,一係喺你營營役役嘅生中,突然發現我地嘅人生係毫無意義地活著,即係我地返工咁辛苦,完全唔知為咩;二係即使你知道人生荒謬,你依然要裝作若無其事地生活。

佢主張生命係毫無意義的存活。生活唔知為咩,你可以點做?

有部分人就會去信教,相信用永生,afterlife 嘅觀念,呢啲行為卡繆借用左其他哲學家嘅字「思想跳躍」,佢跳過左理性解釋,直接盲目相信「死後仲會有生命」嘅諗法。有部分人敵不過個荒謬感,選擇逃避,一係對前路充滿希望。但呢啲希望係唔經驗證,佢隨時唔應驗,有希望就有失望,當人走向絕望個時,就會自殺。

大部分讀卡繆讀到呢到,覺得卡繆諗野好悲觀,但大家忽視佢另一個講法,就係反抗精神。佢之後有寫過不同有關反抗嘅作品,而對於荒謬嘅人生,佢認為反抗嘅最大方法,唔係要你挑戰命運,直視荒謬嘅命運。

接受自己生活本來係無意義,我唔需要「希望」去支撐我過活,唔好諗住做好人就有好回報,努力返工就升職加人工有好生活,唔好fc對女仔好就有女朋友。NO! 唔好靠呢啲,唔好呃自己,但與此同時都要用最大嘅力氣去活,感受生命嘅溫度。

薛西弗斯就係映照緊呢個想法。佢無得改變命運,如同你必然面對生老病死。但要選擇自欺欺人,相信石頭會停係山頂,相信人生係會按照你所想進行嘛?我唔需要,而我明白左呢一樣野,我就戰勝左命運,所以呢一刻就好似薛西弗斯咁,笑對命運。

希望幫到你,我理解有錯都不妨話我知。
冇校對好多錯字:

- 有部分人敵不過個荒謬感,選擇逃避,係對前路充滿希望

- 佢認為反抗嘅最好方法,唔係要你挑戰命運,而係直視荒謬嘅命運。

- 唔好ff對女仔好就有女朋友
camus
佢唔揀自殺就已經俾左推石既意義
但我地可以選擇做各式各樣嘅on 9 野
但西西只有一個option 就係推石
9 up:
咁如果我提出:客觀上人出生的目的就係為咗解決人帶黎嘅問題,從而達致為咗人類呢個物種嘅傳承或者繁衍。
(因為我認為每一個行業都係為咗解決人嘅需要而出現。)
而每個人就好似西西弗斯一樣營營役役咁樣工作,雖然睇嚟好似冇咩意義,但係透過呢啲無意義嘅行為,其實係達成緊另一個更大嘅目的/意義。(即係人類物種嘅繁衍)

另一方面,西西弗斯自己睇唔睇得出呢個意義,無損客觀意義,但可唔可以理解為西西弗斯透過重重複複嘅工作,釋放咗佢自己嘅靈魂,最後理解到生命嘅意義。

但亦有可能佢唔夠道行,因而可能覺得呢個世界好荒謬,好on9,好無意義?
呢個同尼采講嘅永恆輪迴好似(我知有好多譯名,用住呢個先)
但尼采又話超人會樂意同積極咁接受永恆輪迴,我覺得有啲似

1. 單春迅全球巡迴演唱會,百鳩幾場,歌List 一樣,但每場佢都搵到新鮮感,演繹都會有唔同,佢樂在其中
2. 舞台劇演員做一個奸角,佢無得改劇本令自己變忠,投入嘅觀眾仲會屌柒佢,但佢接受之餘仲會視之為表現自己機會,演得開心

西西弗斯可能都係咁,既然無法改變,就改變心態,係有啲自欺欺人,但就係呢種自欺欺人,先喺虛無主義者眼中搵到積極面對嘅方法

咁鬼複雜長篇大論

係唔係自欺欺人係相對嘅 除咗佢自己以外嘅人咪覺得佢自欺欺人 佢自己咪覺得快樂

上面 d 回覆累聚冗長講嚟講去都無重點

睇到都覺得煩
卡繆寫《薛西弗斯》時,整個學術界氛圍都係「人生冇客觀嘅意義同標準」,所以有部分哲學家就會提出,人要努力搵屬於自己意義。我覺得卡繆係喺呢個時候問,屌真係有人生意義咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞