西西弗斯及道德深度(Moral Depth) 所引伸的討論

42 回覆
6 Like 2 Dislike
1. 西西弗斯在故事最後的部份,被神懲罰要永遠重複推舊石頭去山頂,但有一刻西西弗斯突然醒覺,佢覺得佢要反抗,然後就將推石頭呢個行為給予意義,覺得自己很快樂幸福。呢一種快樂算唔算係自欺欺人?
(自己睇法:我覺得係自欺欺人,因為西西弗斯冇得逃避呢個懲罰,只能接受,只能繼續接受呢個懲罰。咁佢就選擇用呢個反叛心態,去令自己好過啲)

2. 如果要在Moral depth裡反映人的脆弱,邁向moral depth的三步𥚃的困難,算不算就是體現了人的脆弱?

歡迎各位討論,謝謝
搵我?
認真答你︰

係唔係自欺欺人不是重點,重點係薛西弗斯係呢個無意義而且荒謬既世界到,重新定義屬於自己既人生意義,即使係推石呢種ON9行為,對薛西弗斯係黎講已經足夠,以此作為對命運既反抗,把控自己荒謬世界下既人生意義
但係佢係接受緊懲罰
如果一個人犯左法坐監,佢用弗西斯呢個心態去面對監獄,咁係咪都係一種對命運的反抗?呢個位諗唔明
有篇article叫moral depth,
佢話moral depth就係「involves understanding the significance of the relevant conditions for the human aspiration to live good lives」
Lm
留明
因為個監獄係改變唔到,佢可以自恕自埋、但都可以將個懲罰轉成另一種心態面對,令到班神收皮

講緊咩係我地人類生存係呢個世界到,同係一個監獄都無分別,無法逃離,我地可以自恕自埋、甚至自殺了事,但都可以係呢個地方到創造個人既意義,即使係用開心既心情去推石呢Don9野都可以
或者咁講,篇野就係介紹moral depth同如何邁向moral depth的3步,包括認知、態度上的調整、行動
而moral depth可以幫助我地應對contingency。而達致moral depth要克服一d困難,例如「erect some barrier that prevents us from facing the full implications of that realization」、「over-reaction」同「minimal efforts」,而呢d困難是不是體現了人的脆弱性?
咁佢呢種心態其實值唔值得世人學習 話唒都係佢自己做錯事在先
佢事先有冇做錯野唔係重點,重點係要認清荒謬既世界,了解到世上本質係無意義,所以我地先可以創造屬於我們自身的意義
本嘢睇到中間係咁quote其他學說我睇唔明
係啊 係kekes寫
我睇左p445-453
照字面理解應該冇錯,講緊佢明白世界上一啲嘅事(contingency),而呢種明白係幫我哋活得更好

有錯請指正,我啲理解能力都唔係咁好
明多左d,唔該巴打
[鳩up mode]
Sisyphus佢改變唔到要推石而件事, 或者咁講, 佢除咗可以繼續推之外, 就係死亡, 所以係生存但要繼續推 同 死亡 之間, 佢選擇生存。

但生存對佢來講就變得好荒謬, 因為顯然每日重複做而件事並唔係佢想做嘅事, 所以佢當佢無辦法改變生存嘅「荒謬」, 佢只可以改變自己心態, 唯有係覺得其實推石都幾正。

你問算唔算自欺欺人, 我覺得人係一念之間改變咗對一件事嘅睇法, 依個世界都會隨之而唔一樣。咁Sisyphus佢到底係自欺欺人定係佢真係改變咗對而件事嘅睇法, 睇嚟只有佢自己先知, 唔想講到好似知魚之樂咁, 但係如果你問我個人意見, 我覺得就應該好似卡繆咁講「我們應當想像薛西弗斯是快樂的。」

點解應該覺得佢係快樂, 因為佢已經係佢能力極限令佢自己快樂, 如果你覺得佢係自欺欺人, 你唔覺得咁會佢更加可悲? 佢本已經無力改變現況, 而決定改變心態, 都只係為咗「生存」, 但你竟然覺得佢係自欺欺人, 咁係唔係姐係覺得佢要痛苦地不斷重複做佢唔想做嘅事, 還是你覺得佢應該去死?
咁既話在於神既角度 係冇成功懲罰到佢?
呢個已經唔係卡謬既存在主義適說裡面,所以開放自我解釋
佢邊有自欺欺人
上帝賦予我們唯一嘅懲罰
就係生命嘅無意義-推石頭
佢正正係接受咗生命係冇意義嘅事實
所有嘢總有一日會消失
佢快樂地推石頭
正正係一種無聲嘅抗爭
佢知道一切都會被時間吞噬
所有事物到最後都係冇意義
無論你選擇做什麼 宇宙都不曾回應我們
但佢選擇更加活出自我
創造出佢專屬自己的意義
從而得到快樂

Ricky and morty 個製作人有句野講得勁好
大意係
我哋認清到生命係冇意義嘅真相
所有事物最終都會消失
但認清這一點不能幫助你過好你的生活
太陽會爆炸 地球會末日
雖然遠處看去 宇宙是冰冷沒有溫度 時間會漸漸抹去我們存在過的意義
但當你最焦於你的家庭,你的內在,你的回憶,你會發現一切無比重要 享受現在的幻覺才是最重要的
當你接受這點後 無論任何地方 你都在宇宙的中心

總結:活在當下
每個香港人都係西西弗斯
對抗反覆嘅疫情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞