12月裁員潮

488 回覆
1093 Like 18 Dislike
我地係返多一日 但唔加人工
睇邊行
請緊人
條list有10間未
然後股巿繼續升⋯⋯
老實講 其實唔係旅遊零果d, 大把反而請多左人
利申: 大公司搵左好耐都無咩人in
[member]可唔可以add tg傾
https://t.me/DINGDINGDING123[/memeber]
進出口雞人正常 三月已經比人雞
工程公司,過埋年炒1個
就係要食埋失業班友既錢
你會唔會叫30歲以上嘅人做後生仔啊?
成個on9仔咁 你老母無教你架?
咁撚大個人都唔撚識
比例幾多都多撚過你班後生仔啦
打撚左成世工 拎埋退休金
點都有錢過你班後生仔做得幾年嘢掛
你邏輯咁好
唔係唔知掛
估計之後仲有冇?
醫療 岩岩交左信轉新工
可能想呃唔識既人以為無
大家check 清楚先走
我個回覆仲有成6個負皮
上面真係成班傻鳩
嚇死我,仲以為你講18-22,通常啲中年藍絲都仇大學生。男人三十幾叫後生好正常喎女人三十幾仲單身就會俾人話年紀唔細,但背後唔少都係提醒催婚。男女人三十幾又有事業有家庭通常就會俾人話咁後生就已經咁成功

中老年藍絲仲打緊工都仲有,你見之前塞鐵打後生仔女嗰班個樣年紀都有番咁上下,佢哋面對裁員潮你估冇壓力咩,返工受阻就會死咁,老一輩係公屋戶主喺比例遠高過後生,住得公屋都要入息審查申報物業資產。就算有樓揸手都要有錢退休先得,你估有一間樓揸手就會生金唔憂生活費咩,年老又多病痛開支又大,冇第二個私人物業揸手收租,股票又炒極都放唔出,就要去打工或者食積蓄

老一輩難掌握新知識新技能,轉行困難,一被炒就食積蓄靠仔女,部份老一輩藍絲嘅仔女係黃嘅,俾家用都手緊啲,中老年藍絲都幾擔憂,你上連登見唔到佢哋發牢騷係因為佢哋一係上香討,一係連網都唔識上,又唔識打字

29歲以下俾到首期係唔係冇喎,之前有個染紅電視台節目港式婚姻訪問咗幾對90後新婚男女,就係我所講嘅一個做教師一個做社工八十幾萬首期上車,冇講點解上到車嘅九十後又有,本身屋企有啲錢俾到首期又有。我識人理大專科三十歲前置業,聽過Big4考牌後兩個加埋月入80k供到樓。

每年又有咁多醫科護理理大四寶語言治療做iBank呢批本地後生仔女畢業。有啲係男女其中一個做銀行然後以優惠按揭買樓又有,有啲靠父母幹,有啲繼承老一輩嘅物業,就算冇樓喺手嗰班,學習同搵食能都高過班廢老藍絲,你自己諗下邊班人擔心啲啦

你繼續為中老年藍絲打氣,吹捧有樓揸手但又執紙皮同拎文滙大公頭條嘅藍絲阿婆阿伯啦,一路好走
外判公司賣人頭出去
一日外面仲有job做一日都唔會炒
由其做得耐果班
因為成日請新人黎個新人會得罪外面嘅客再拍拍蘿友走
成日係度講醫科IBank教師會計呢d專業人士
做得專業人士就唔會周街都係掛
只係佔小部分 就同我講後生仔有錢過班廢老?
你條撚樣咁撚離地嘅
拎班廢老同班專業人士比較
笑撚死人咩

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞