12月裁員潮

488 回覆
1093 Like 18 Dislike

柒撚左就潛啦 又駁唔撚到嘴 醜死怪
公司大把job狂請人
不過見佢benefits cut左bouns
你唔好咁話自己啦
其實波台狗都係人
波台狗腎虧但點都唔死
後生有樓比例多 定老人有樓比例多先
答啦
工時環境好難頂
呢行福利又勁差
好多公司無醫療得7日大假
我公司有醫療 有14日AL
但真係環境同工時問題 頂唔順 不過肯用時間換 個人工都升得ok ge
老人係65歲以上?
求其啦 比個答案黎啦
求咩其啊
老人係65歲以上?
答啦
係 咁點
我講緊唔駛實體店
好易養人
mc?
Yes
邊間咩盤
政府強制要求 599F 指定的所有場所(包括所有餐廳)都要在 12 月 3 日前向政府申請「安心出行」,收到二維碼後更要在當眼地方展示碼。

書生講左五個月,健康碼「信用系統」終於殺到埋身。而家係第一步,先強制各地公共場所安裝,第二步就係試探商家和市民反應,第三步就係時機成熟,強制市民用「安心出行」先可以進出場所。

三步曲一旦完成,香港人就永遠都會活係「數據監控系統」之中。我地而家可以做既係全力抵制政府第二步。假如第二步都輸埋,就只剩下第三步最後的反抗。

書生會先講坊間幾個主流抵抗「健康碼」的方法點解容易失效(部分內容來自 612 reminder) ,最後會講而家點抵制第二和三步。

▍為何坊間的抵制方法長遠難以成功

先旨聲明,書生唔係認為以下方法完全唔 work,但唔係而家執行;甚至而家就先行依幾步,反而可能會弱化左反抗陣營的力量和聲浪(下文詳解)。

❌用鬼機+太空卡

如 612 reminder 所言,依招短期內可以奏效,但只要政府推「實名制」 SIM 卡就立即報廢。當然你可以照用「次用手機」去掃CODE ,政府因而收集唔到「主用手機」的數據,但最重要的出入數據、與咩人接觸的數據都能夠收集。

最大問題係,依招係「認可」及「使用」左健康碼,而唔係反對它。一旦健康碼走到第三步,制度確立成熟後,實名制信用系統就會隨之而來,到時政府只要為每個人的「健康」打分,「唔夠分」就唔比進出公共場所,你仍然都係身陷「獄牢」之中。

❌ 轉用Nokia 3310、謊稱/真係無智能手機

好多人以為政府強制要全民都用智能手機係無可能的任務,但只要睇返中國建立信用系統的方法就會知道,政權根本唔駛立法強制要全民用智能手機。

相反,只要人民的生活愈來愈依賴智能手機、只要所有公共場所都需要應用程序(包括消費、進出所有公共場所、公司),人民就會「自動(被迫)」轉用智能手機,依點連「老人」都唔例外。

何況政府可以反過來先用「老人少用智能手機」為由,豁免老人強制使用「安心出行」,或者先針對非老人常去的場所強制進出(例如 599F 指定的場所就係後生仔中年人常去必去的地方),再給予老人資助,直至全民皆同步用智能手機為止。

都係果句,最緊要係只要健康碼三步曲完成,即使你買 nokia 3310 帶出街,話無智能手機都無用,因為結果就係直接唔比你入去。總之生活上迫使你唔用智能手機就生存唔到為止。

❌ 收集各地既二維碼,再亂掃/專掃藍店

如 612 reminder所言,「亂掃/專掃藍店」依招最直接明顯的缺點係,一旦掃既地方真係咁岩中招(有人染病),就搬石砸腳先被政權抓起來。

長遠而言,依招亦好快無效,因為政府可以立法,要求用家必須「如實申報」,否則一旦被發現胡亂掃 CODE ,就犯「虛假聲明」法律或新立的健康碼法。最後大家見要坐監,又係乖乖地掃。唔乖唔合作的,就遲早被更多新型監控系統所發現(例如具監控的智能燈柱、對照進入住所或公司的出入時間等數據推算是否亂掃)。

同樣,依招其實係「認可」及「使用」左健康碼,而唔係反對它。

❌ 用模仿「安心出行」的假 APP 呃場所保安

原則上可能成功一兩次,但只要多人咁用,依招好快曝光,到時政府一定加入認證方法及更多限制,例如要求保安更嚴格檢驗應用程式的真偽。最緊要政府只要時常更新「安心出行」認證方法,甚至變成好似「身份證」咁,依招好快失效。同埋政府可以用「不誠實使用電腦」或立新法拘捕。

香港人可能從來無經歷過極權數據監控社會,太睇小政府係點一步步建立信用系統。只要健康碼三步曲完成,政府就可以慢慢「按照所需和實際情況」,不斷立法及更新應用程序的認證、功能和涵蓋範圍;以上抵制方法好快就失效。

歸根究底,上面方法的問題係太過聚焦於「個人抵制」,不能一鼓作氣「全民抵制」,甚至現時先行可能反過來削弱全民抵制聲浪輿論,部分方法亦變相認可及使用「健康碼」。以上招數可能係未來健康碼完成時避到一時,但唔係「現時」就用黎抵制健康碼建立的好方法。

所以要抵抗,就要全民團結全體抵制,尤其係三步曲完全完成前抵抗到底,因為「任何抵抗都係愈早實行,成功機會愈高」。

好多人覺得書生之前篇文講既四個抵抗方法無咩用,畢竟林鄭政府死要強推仍然會強推到,「咪又係死」。沒錯,極權的確可以強推,但唔代表反抗等於「無用」,只係要睇「大家夠唔夠團結,有無決心作出最大的不合作運動和抵抗」,只要政權建立健康碼的成本極高,仍然有機會勒停依隻瘋馬。

書生再講多次「抗衡健康碼」的「五大方法缺一不可」:

(1). 全民「唔裝 app 唔掃 code」:一定要全民唔合作。12 月 3 日後,全民仍然誓死「唔裝 app 唔掃 code」,要令到「安心出行」既使用數字醜樣到底,令政府更猶豫強推的成效。

(2). 黃店不合作運動:黃店一定唔可以要求顧客掃code ,有店鋪執行就立即剔除「黃店名單」。即使政府行到強制掃 code 出入的地步,黃店亦要企硬唔合作「hea 做」、「扮睇唔到,照比顧客進入」。除非政府強制立法店鋪負責人睇漏一個就必須受懲罰,但依一步必定引來更大反彈。

(3). 全世界投訴批評、輿論繼續升溫:全世界(包括黃店老闆、工會、員工)都要加強輿論,批評、投訴依個機制有幾麻煩、無實用性,令到經營成本極高,亦對防疫無效。總之,繼續說明依個「安心出行」侵犯私隱兼無實用性!並一傳十,十傳百!講比所有人都知。

(4). 不入商場不消費:假如政府強行第三步,強制立法進出場所必須健康碼;全民必須有決心一段時期內不進出任何大型商場、不進內消費,令到商場變成死城,先可能迫令大商家都要退一步諗一諗,建議政府暫時擱置取消。

(5). 戰略思維的改革:沒錯,依個垃圾林鄭政府可以完全不理民情,繼續強推健康碼。但我地唔可以睇小自己力量。記住,任何抵制行動都是愈早實行,成功機會愈大,只要政府愈早期遇到愈大阻力,即使要繼續強推,亦需要付出更巨大的成本同代價,隨時因急進出錯牌而引起更大反彈。相反,一旦成個系統的相關技術、執行細節和立法方針日漸成熟,到時先想抵抗就愈加困難,追悔來遲。

香港人要記住,「極權社會下的抵抗」就係「盡可能提升極權的管治成本,做到一分就一分,才可能有機會令圍牆承受不住而倒下」。

書生唔少朋友都話「健康碼係最後底線」,一完成真係無可能唔移民。但係,香港人經歷了一年多抗爭,真係唔可以咁快放棄。尤其是唔可以被政府行得咁順,覺得「仲未有事,走得切就得」。因為健康碼信用系統可以快速完成,一年都唔駛。

所有手足歸位!唔係要大家街頭拼命,但仍然要頑強抵抗。
長者係公屋戶主嘅比例就真係高嘅
有私樓揸手一定係18-64歲嘅人多啦
年紀老邁嘅一個個咁離世,唔少原本有樓揸手嘅喺離世後都俾後生繼承咗啦
每年咁多醫生護士理大四寶同金融會計生畢業,本地生佔多數,都係黃絲佔絕大部份
靠父幹有首期嘅後生又有,90後一個做教師一個做社工廿幾歲買到樓又有,做Big4考到牌40k月薪起跳兩個年輕會計師合力供又有
班廢老喺度酸嘅時候一邊話班後生廢青話佢哋經唔起疲弱經濟環境,一邊又不斷消耗政府資源。

你仲問點 問乜春啫,又冇論點又冇數據又想扮有料,繼續以為個個執紙皮拎文滙大公嘅藍絲阿婆都有樓揸手啦

繼續回我啦
算喇,有新論點你就喺我個音樂台post覆我,以免洗樓主塊版

冇新論點嘅話你就自己繼續打飛機唔好煩住我
後生有樓比例多 定老人有樓比例多先
答啦
你問完 答埋你 以為有咩論點
點知原來無 柒撚到
唔知邊個無論點呢
原來得後生同老年人啊?
係你心目中無中年架?
依家係比較後生同老年人窩
做咩拉埋中年人落去啊
問撚埋我後生係幾多歲啊嘛
諗咁撚耐原來仲未識分後生同老人嘅定義

相信你唔會叫個60歲啊伯做後生仔掛 死狗公
炒完人,新人人工底又有得cut benefits
個裁員潮未咁黎
利申,公司炒咗個做左1個月嘅reception ,今日又請,但cut曬褔利
後生係幾多歲
咁你覺得65歲以上有樓喺手嘅比例係幾多?你似乎比較熟悉呢個年齡層

其實要求年長員工提早退休都係裁員常見方法,唔好以為老嘅就唔驚,你都要小心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞