原來而家香港人去葡萄牙旅行唔洗quarantine

77 回覆
4 Like 24 Dislike
你諗住拎大假過去?
其實我嗰時覺得最煩係返嚟住14日酒店(屋企人唔想我home quarantine)
而家煩多樣英國檢測
但搞掂呢兩樣其他嘢就冇乜大問題
上個月去完
咁恐怖,咁你有無俾test? 如果無test,會唔會俾海關遣返?
你都係去旅行? 咁你入海關就直接同海關講你去旅行?

巴打有無葡國或者歐盟護照?

你去左幾多日?好唔好玩?d舖頭同景點有無開?

去波爾圖,里斯本定係Faro?
我宜家喺英國呀,12月頭考完試想去玩
明明佢呢度真係話“ for any purpose” 而且又唔駛做test咁點算呀
我坐土耳其航空,無test 係香港已經上唔到機🤪
唔算係旅行嘅,不過都有順便行吓。我用特區護照入境,主要係里斯本啦,我去果陣啲商場舖頭都有開嘅,不過佢哋近排爆得勁,週末下午唔俾出街。
海關聽你講話去旅行,有無問多d?

我想問下喺葡萄牙機場會唔會check covid test嘅negative proof
我唔係去旅行,佢地都有問長問短。旅行我估未必俾,香港可能已經唔俾上機,最好問吓航空公司。
葡萄牙機場會check test report
香港上機,土耳其轉機,葡萄牙落機(入境前)共check 三次。
邊度有寫?😱
無寫架,去到地勤會問你拎黎睇🤪
仆街... 我會坐turkish去英國
完全唔知要做test...
打去問吓穩陣,做個test好快,2日有result
好的 thx bro
巴打,你覺得係航空公司嘅要求定係英國海關嘅要求?
巴打,咁你從葡萄牙翻香港要唔要做test
因為經土耳其轉機,所以要。葡萄牙暫時都唔算係高風險地區,所以係睇你經邊度轉機返黎。
政府咁寫,航空公司可以有另一個做法,我去程就有個葡萄牙大叔無得上機,屌晒鬼。

都係果句,問埋航空公司
可能係航空公司講明negative test result先比上機
hi,我想問下你做嘅covid test係邊一種?halo定係PCR?
hi,你做果個test幾多錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞