原來而家香港人去葡萄牙旅行唔洗quarantine

77 回覆
4 Like 24 Dislike
返到香港一樣要十四日, 無一個月假都唔值得咁玩
但係法國好似要申請一張certificate,唔俾city同city之間嘅旅行

我想問下佢個website嘅意思係唔係,就算可以從英國飛France,喺France都唔可以四周圍走?
呢個應該係成個城市嘅禁足令?
咁都去唔到好多地方
樓主樓主,宜家去葡萄牙好似連negative test都唔駛provide
mola mola 我年尾嗰3星期假比公司取消左
樓主九月頭去英國嘅時候,海關有無問好多問題?
原來真係唔駛,連test result都唔駛
佢冇問任何問題, 3秒過完海關, 佢淨係講左一句Welcome to UK 我淨係講左一句 Thanks
我係用BNO入
其實應該係過immigration 至岩
我用香港passport嘅,次次入海關(London)都俾人問好多野
樓主,咁你喺英國係住Airbnb定係酒店?要唔要negative test result先俾你check in?
寫係咁寫,香港上機前會睇,轉機係閘口會睇,落機行唔夠幾步,仲未去到check passport 個counter都會睇。仲會問你咩事入葡萄牙。
你啱啱去完翻黎?
住過4間酒店, 全部唔洗covid test
宜家d酒店貴唔貴?
London唔貴, 我住兩間4星都係700-800蚊一晚
Lake District 住嗰間反而要過千

Lake District 同 Brighton seven sisters 都好靚, 值得去
Lake district係直接住喺個national park入面?定係渣車去附近嘅city center住?

宜家冬天,天氣唔好會唔會影相唔靚
btw樓主去英國之前有無做covid test? 從英國翻香港要唔要喺機場做?
英國從來冇要求香港人入境要做test, 我自然冇做
我喺10月1號前返香港所以都唔使做
你可以打去國泰問下英國返嚟嘅手續
我twitter 見到佢Manchester好似有同檢測中心合作, 唔知Heathrow 有冇
住喺最近lakes嘅小鎮Windermere
去湖區各大景點都係喺Windermere 搭巴士

天氣唔好睇自然風景梗係大影響 我九月去時幾乎日日藍天白雲
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞