做緊濾水器公司,深入睇濾芯材料

41 回覆
22 Like 0 Dislike
字面意思,深入睇
今次會睇三種最常見既濾水材料,三種都係係市面買得到而又常見既。

首先要講下濾水器既原理。

濾水器主要有兩個原理,「吸附」「隔除」

吸附即係利用物料本身既特性,將污染身吸住。

隔除即係用物料本身既密度,阻隔水中既固體污染物。

我地從5蚊銀開始睇,拎個放大概念先中。

自己比錢買,畫質低,張就下

5蚊銀:

搭車買野必備,其兄弟有各種紙幣,係人類耗盡一生既目標。

表面乾淨實際係好污糟,所以記住常洗手。

活性碳+交換樹脂:

最常見都係最大路既物料。原理係利用活性碳同交換樹脂所總成既密度去阻隔污染,同時本身都會吸附污染物既作用。一般會加入銀離子壓抑細菌。

相中可見佢係密度最低既物料。但佢既特點係「吸附」,所以即使密度一般係0.5微米,都有一定效能。

矽藻瓷:

英國道頓最常見既物料。密度會比碳濾芯高,一般係0.5至0.1微米,可以隔除更多固體污染物。一般會加入銀離子壓抑細菌。

佢既特點係密,但得個密字係冇用,所以某D會配合活性碳同交換樹脂一齊用。因為佢既密度高,所以佢係需要定期刷下,以保持水壓穩定。

中空絲膜:

日本水龍頭式濾水器既常客。密度最高,一般係0.1微米。可以有效隔除固體污染物同某D細菌。但絕少會配合活性碳+交換樹脂,所以係處理重金屬方面會比較弱。亦因為佢密度高,所以壽命會比較短,要換得比較密。

另外有一粒叫。。能量石之類:

叫唔上濾水器,不過聲稱係用吸附原理吸走氯氣。常見於沖涼濾水器同花灑。

睇完呢三種物料,邊一種最好呢?

從來冇最好,只有最適合。跟住就會講下點樣簡濾水器。

簡單既次序:效能>價錢>處理量>呎吋>牌子外表

效能:

任你吹到幾大幾好,我地只睇一樣野:NSF認證

因為市面有太多紅衫扮東星,所以NSF作為第三方既LAB,就可以提供一個公平既標準。如果一隻濾水器可以拎到NSF42,53認證,就代表佢係有一定效,可買。但注意一點,必須確保佢係「拎到」。因為有公司會用NSF個標準去試自己部機,然後同你講「可達NSF標準」。

價錢:

有錢佬請直接PASS,我地都係普通人。濾水器有平有貴,幾十蚊到幾萬蚊都有,點去簡呢?打開銀包望望,同埋睇上一點。PASS到既先再諗落去,如果上一點都唔PASS既,唔洗落去喇。

處理量:

一般濾水器由1千升到4,5千升都有,但冇一個標準。你一家四口我一家十二口,點同呢?但一般黎講,一家三口一日兩餐,千零升都夠做。當然啦,買大左都冇問題既,哂錢姐。

呎吋:

處理量愈大效能愈好,機身就愈大。如果唔係真係逼到爆既,唔需要太注意。但盡可能避免水龍頭式,因為效能未必會達標。

牌子外形:

裝得濾水器都係想D水乾淨姐,無謂比多錢啦。

睇完喇,有問過我你用緊既濾水器如何既巴打,你明點解我咁答啦?
RO應該係最有效?
RO應該係最有效?

就過濾效能黎講,係。
但同時要考慮價錢,維修保養,實用性。同埋睇人體係咪適合長飲純水。
用緊doulton
用緊doulton

提你樣野,定期刷濾芯唔等於延長壽命,到期一樣要換。
有幾個巴打都誤會過
原本用緊philips水龍頭式濾水器,而家訂左pur FM9400-B係唔係好d?
用緊doulton

有幾個巴打都誤會過

我會定期換一次支芯
原本用緊philips水龍頭式濾水器,而家訂左pur FM9400-B係唔係好d?

好好多,但要注意,買定多D芯勤D換芯。
呢隻我印中處理量得3位數,好快飽和。
3M同道記,兩隻都有NSF 42,51cert,邊隻好? 3m冇得洗係咪冇咁耐用?
我住陳年村屋,d 水喉實在勁污糟,所有水龍頭都要裝濾水先敢用,好重皮
我住陳年村屋,d 水喉實在勁污糟,所有水龍頭都要裝濾水先敢用,好重皮

搬屋!
。。。。。。
3M同道記,兩隻都有NSF 42,51cert,邊隻好? 3m冇得洗係咪冇咁耐用?

首先要紏正你一個想法。
每個濾水器既濾芯都有設計壽命,一般係6,9,12個月。有得洗絕對唔等同壽命長。就算有冇得洗,都要跟番個設計壽命換芯。
道記設計壽命長D
lm
真係咁想我淨係拆呃人既機?
咁想睇我比人淋紅油?

有冇巴打有電解水機唔要,可以捐比我拆,下次就同你地睇呃人之最電解水
回報係有機睇我比人淋紅油

首先要紏正你一個想法。
每個濾水器既濾芯都有設計壽命,一般係6,9,12個月。有得洗絕對唔等同壽命長。就算有冇得洗,都要跟番個設計壽命換芯。
道記設計壽命長D

我用緊道記雙芯,第2隻芯係咩鋁離子,個舊野有冇用?
用緊doulton

有幾個巴打都誤會過

父母堅持洗就得 有一年未換過

首先要紏正你一個想法。
道記設計壽命長D

我用緊道記雙芯,第2隻芯係咩鋁離子,個舊野有冇用?

銀離子?銀離子用黎抗菌既,但唔會成支都係,銀離子會混入濾芯入面。所以隔離公司貨冇太深研究,成正道頓唔差得去邊
唔。。
多謝巴打咁詳盡嘅解釋

用緊道頓,買咗兩年換過1次芯,
依巴打講,佢嘅原理係用密度阻隔細菌,
我有間唔中洗濾芯,係咪洗得多會減少密度所以要換芯?
多謝巴打咁詳盡嘅解釋

用緊道頓,買咗兩年換過1次芯,
依巴打講,佢嘅原理係用密度阻隔細菌,
我有間唔中洗濾芯,係咪洗得多會減少密度所以要換芯?

係。再加上佢係有設計壽命。所以同洗唔洗冇太大關係
紫外線又點睇
紫外線又點睇

你隻杯冇菌咩
用緊飛利普五重過瀘,ok嗎?
租間屋成30年樓,全部水喉開出黎長期黃色。
唔好意思阻阻大家
行過路過入黎睇下啦喂 繼指大後又一垃圾學店

(各位DSE雞唔該入一入黎)
https://lihkg.com/thread/224550/page/7?ref=ios
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞