點解好似變咗我逼婚咁?

122 回覆
20 Like 149 Dislike
借朋友account出post

本身同男朋友都有共識以後想以後一齊生活,都視大家係結婚對象。

今年遇著bno 5+1,男朋友無bno,我有,但男朋友好想走
本身我無好急要走,但男朋友由半年前一直好趕好趕,好想盡快走。佢好想走,咁我覺得既然我有bno,大家都可以一齊走
不過我地無同居,大家就有共識簽咗紙先,儀式就將來再補
但男朋友一直都無任何行動,淨係話自己好忙,返工好忙好多野做。但又成日話一定要一齊盡快走,最初仲怪我太天真,唔肯走 (佢嗰隻走係,今日決定走,一兩個星期就要走咗,完全唔理屋企人接唔接受,份工辭職期,錢就全部hand carry超過入境limit佢都覺得無問題) ,之後我堅持要plan多少少,先搞咗銀行戶口嗰d

又過咗幾個月,已經提過佢幾次,簽紙都唔係今日話簽就有得簽,簽完又唔係聽日即刻有張結婚證書
佢次次都話知,但又一直零行動,淨係口講以後好想同我一齊生活

去到而家,我覺得自己好廢好cheap,明明係佢想走,點解唔係佢做主動?而家好似係我求佢同我簽紙咁,仲要諗如果佢一直無表示,但大家又定咗日期走,其實係點一陣我辭咗職,佢又繼續無表示,咁我真係......

其實有幾多情侶係一個有bno一個無 ,而諗結婚一齊走
咁你就繼續準備,搞銀行戶口果啲,到時佢走唔到佢嘅事
其實你知唔知我有好多野煩緊

日日返工已經夠chur放假又要秒回你

好攰呀喂我要抖氣呀
佢平時係咪啲得個9up既人
根本冇諗過實際操作係點?

幾歲呀話走就走
去到冇錢冇地方落腳食榖種咩
咁你咪唔好理唔好做囉
我有bno我自己走先
你慢慢係香港忙
佢想走我先一齊走
我無諗過自己一個走
你都係放棄佢算啦,太幼稚
佢之後攞到英國passport
你就會知成件事係點
你只係佢攞英國passport嘅工具。佢真係愛你唔會唔上心。我估婚都無求
貪你有BNO咋
工作又好 結婚又好 移民又好
全部都係人生大事
既然佢連信心都比唔到你
你真係好好考慮下要唔要為左幫佢而走去結婚簽紙 劈炮唔撈

另 連set左期限既移民都咁
你覺得結婚儀式野後補 佢會後補到幾時
結論係你男友on9, 完。
就咁睇字都覺得條仔好廢 得把口無實際行動
你真係認為呢一類個性既人,可以做你終身伴侶?
感建分
同埋不停逃避責任既人
分手啦,你真係打算同佢過世?
有啲人係得個講字 由得佢自己“急”
你朋友繼續按自己步伐行就得

情況等於日日話聽日辭職,結果做左幾年都未走
你問佢囉,無人叫你咁上心。
我男朋友又係咁
我講左移民兩年幾勁年
我有得技術移民佢無
之前我買晒ielts d書俾佢睇都無睇過
咁我諗住佢唔想走啦
點知近排佢朋友話準備移民
佢又同我講話想走
點知講完話想走都係咩準備都無做
想我過去拎左PR再帶佢過去
我過左去仲點會簽佢過去
又唔係結左婚
條仔好似完全冇搵過資料
expect樓主幫佢搞晒
帶個人上機就ok咁
成個弱智仔咁你都跟佢??
走條毛? 吹水又冇錢
好好商量吓先啦
樓主個男朋友真係好廢
失敗男+白痴女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞