結婚要俾女家禮金十六萬,正唔正常?

340 回覆
24 Like 1515 Dislike
同女朋友拍拖已經成年,已經求婚,差雙方家長見面

本來約好,但女朋友提早同我講定食飯時會傾禮金問題,佢地開口要168000
我睇到打左個突本來想拿個意頭38888或68888 但而家要成168000
同女朋友講左,佢話食飯取消,叫我同父母傾下先話我無誠意傾佢話佢點同佢父母交代
女朋友話佢家鄉既168000已經好少佢地果邊都係30-50萬起跳
其實係咪我唔啱

利申: 小弟月入21k左右
On9 公屋妹 賣女?
大把8888就得
又抄facebook啲傻鳩文
同女朋友拍拖已經成年
太耐

條女20尾迫你?
扲去call g 仲爽
你又係ON9咁快求婚
同佢講,無問題既,不過可能要問銀行借,結完婚住返老母屋企,就算租屋可能租細d,傢俬買二手,少d出街食,出街都係食茶餐廳
賣女咩 屌
除非你屋企好撚有貨 正常都唔會咁貪
你搞大佢個肚 到時你問返女家拎返16萬都得啦
女朋友話佢家鄉既168000已經好少佢地果邊都係30-50萬起跳

來源邊度大家知啦支那陋習,嫁女如賣女,禮金要到高高,目的係用黎養哥同細佬,衰D嘅遲D到佢大哥細佬結婚會問你「借」錢買樓同俾女家禮金
正常就38888
感建分。
唔正常,建議唔好結,佢2老離撚晒地。
請善用起底功能
首先你未婚妻有無覺得168k 有問題先?無嘅你自己諗諗。 有嘅佢做咩唔幫你出聲? 你講賣女好有問題,佢講的話有咩問題?

你還要講埋酒席, 你親家咁有趣, 你牌頭起馬係女家人情女家袋呀
有錢都唔俾啦!留返將來俾仔女買醫療保險
唔擺酒囉
躝啦屌你老母
洗唔洗畀埋個屎忽佢呀
係邊度出黎既窮閪要賣女搶錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞