敵人的敵人是盟友嗎?

885 回覆
187 Like 12 Dislike
變成普通嘅口罩
同我嘅生活差唔多
多數用喺食嘢度
TUT都唔見咗
跟油d叫
唔好
push
竟然會再見到你

重拉舊仇怨出黎啊?唔係呀?不如你po上黎自蘋果被清算之後新聞本土講有關批評蘋果既新閒上黎畀我睇下,我真係無接觸開。

我知你地本泛之間既仇怨好重,我亦無興趣逐件事討論啱定錯。老實講我從來唔認為到今日為止有任何既大和解,但係如果你係要堅持用本土派稱皇既心態黎去諗野而唔係用香港既未來、民族文化既走向依個心態黎諗野咁就算畀你鬥倒一切都唔會有結果。

都係個句蘋果係現時僅餘既發行日報,亦係最多人睇既媒體。唔好天真到以為佢聽日執笠D人會轉去睇本土新聞or etc。

烈士之所以偉大,並唔係因為佢哋批評到對家一文不值。係因為佢地用自己既一切去實踐自己既理念同價值,係犧牲既時候觸動人心,而令大家接受左佢既價值。依個先係佢地為人景仰嘅原因。而個D價值亦係本土派重新得到認同既原因。

如果你相信民族論既就唔該係依片沙漠建立起文化,而唔係再剷走剩低嗰幾條草
呢個po根本係錯誤類比
拎youtuber廣告類比蘋果sell填海
想淡化蘋果罪行
呢種廣告嘅嚴重性要點判斷,其實好簡單

假設今日嘅香港已經獨立,政府係民選

你唔會抗拒一個外國股票app或者game
呢啲野唔影響國民利益

但係如果有人賣廣告,話提議喺議會上通過填海優先俾外國人住,一定係全民反對,因為駛左嘅錢除咗做工程嘅人賺左,全國人都冇得益
油油
https://youtu.be/APG6Hw_WTf8

蘋果不嬲都係反對獨立
咪就係但總括已經冇任何好消息
但係你都識講,對家文宣喎

會唔會明顯偏離左目標......
屌屌
覺得今次呢篇話題都幾敏感lol
提起蘋果嘅罪行就俾你講成本土派要稱皇

乜蘋果有認過錯咩?有道過歉咩?
立場有改變過咩?

我唔知點應你好啦

612 721 831嘅受害人成日重提舊事
係咪想稱皇
咁如果你擴闊個權力去到咁,咁唔洗講啦⋯⋯

但係到時要討論既就唔係今日依個政治propaganda既問題啦⋯⋯
點解咁講
一定要監察好!!
道歉對依家有咩改變先?

返返去個問題!你既目標係咩?

係咪平反本土派既苦難?

如果係既你可以出返去先,依個po唔啱你
咁但係如果你要咁講有一日蘋果A1既正中間有個人係拉住「香港獨立,唯一出路」既黑旗架喎
我 expect係
過多排你應該會同黑警不計前嫌互稱手足

我就做唔到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞