[有片]大陸婆當屌柒港男:「香港現在是中國香港,你連一句普通話都不會,分手吧!」

390 回覆
73 Like 2461 Dislike
9成假相
其實大家係到做完鍵盤戰士又點?
佢香港照踩,錢照袋
支那雞
呢段片涉嫌強調香港在語言文化上是獨立於中國的一部份
我認為佢哋大逆不道違反國安法
去咩撚嘢外國讀書,做20幾年人都唔讀/讀唔到支那本土大學係咪唔愛國阿,係咪想分裂國家阿
Who?
明朝唔會, 香港四大民族講嘅都唔係依家嘅廣東話, 即係以前成日聽嘅野 "咸豐年前" 嘅野黎, 依家講緊嘅廣東話係太平天國時期廣州嘅有錢難民帶入黎

但香港人講廣東話都係早過共朝嘅野
咁大波屌左先至講
講真,中國大部份人都係有口音
個標準係北京話做標準
大部份人啲普通話都唔係標準
即使北京人都會有懶音
唔標準就唔當係中國人,咁就正囉
圍頭話只係粵語莞寶腔
而家一般指既粵語係西關腔
不同腔之間係基本上可以互相溝通

另外,而家仲有冇人係太平天國來港潮既後代?
史書記載,唐代屯門係廣州外港.....當時鄧族都未黎香港,你估當時屯門既港口工人係講咩話 ??
屌你老母
摑到隻雞變豬頭啦
https://youtu.be/1POu_kJNbtY?t=353

唱圍頭話歌個段, 你唔睇字幕肯定換到???
傻閪都屌?
係咪表示要講廣東話就要脫離..
明清海禁之後斷左, 邊到仲作到準
70% 到
如果唔係哼出黎,可能有85%
大陸婆果陣俗套味真係幾代都搣唔甩
香你老母臭閪

支那狗黎
香港由廣州府分拆出黎,廣府文化從來係香港可考歷史既最先文化,唐代屯門港口工人,以服務廣州船隻,極大可能就已經係講緊廣東話,圍頭只係因為莞寶地區偏遠,立村以圍牆保安既指稱,只係廣府文化既子支變種,客家人更加唔洗講,康熙之後先出現係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞