[有片]大陸婆當屌柒港男:「香港現在是中國香港,你連一句普通話都不會,分手吧!」

390 回覆
73 Like 2461 Dislike
我個人所知係,各地人民以方言或自家族語為主,一直至清末都如此;官吏、商賈、文人由春秋至漢上古時有先有傳承「雅言/雅語」(四書五經背後嘅語言) 嘅需要。

而粵語則係操上古粵語(非現代粵語)人口與為避戰亂或其他理由而南遷嘅操上古雅語人口「互相影響」而「產生」嘅「雅語南方分支」;同後於五胡亂華前後先出現「政府通用語:官話」不同,中古官話後來影響為吳語系(如老南京話,非現南京話)。

唐算一個儒家嘅文藝復興時代,文人多以「經時代洗禮嘅雅言」為正宗,所以粵語、閩南語等被上古雅言嚴重影響嘅上古漢語先會同唐詩先同有比較好嘅親近性。

中古官話跟隨朝代不斷更迭,至宋更分為南北兩大支;宋滅元立,後引入元音至官話,令南北官話差異更大;明初曾以南方官話為正統,後遷都北京因政治及地理等原因改以北方官話為主。

基本北平內城語成形,慢慢同原北平語互相影響,互為一體;清代皇帝以滿語為尊,但為統治需要重係傳承北方官語為用,但進一步被蒙滿口音影響;基本到此南北官語已經發展成無法互相溝通嘅兩種語言。

之後民國滅清,國民政府開始制定「國語」,由於北方軍政財勢力較優,由原本南北官語口音合成嘅「國語」,後改以北方口音為正式採用;基本共產黨初期係傳承國民黨嘅國語為普通話,但由於正如明代嘅北京首都效應,現代普通話深受同源嘅現代北平語嚴重影響。

你想聽「南北口音混用嘅國語」,可以聽吓孫中山果個年代嘅國民黨國語演講,唔係孫文國語差或不標準,而係果個時代係接受佢嘅「港式普通話」為正常;現代台灣國語比較「平」,唔單純係因為受原住民或南方語言影響,更多係相反,佢哋冇太受北平口音影響。

簡單講,現代粵語深受上古、中古至宋嘅雅語影響甚深,但成形甚早,基本我哋返到東漢、三國時代嘅廣東都唔會完全陌生(但果個時代粵語分支方言都好多,而且廣東唔單純得粵人居住),重係有一個重新學習嘅過程。

但普通話......雖然生於中古官話,但真係太受北方各族影響,去到明代北平一帶漢人重可以聽得明,再推前少少真係冇漢人明佢講乜叉。
咁細咁假都奶

你不結死咁作算啦
全名係中華人民共和國香港特別行政區
入去屌佢老母臭閪啦
以前香港漁村仔時好似講客家話同圍頭話 好似係

藍屍回應
咁都有得駁? 好撚厚面皮喎
遲D香港會變成英國香港到時唔知D支那婆識唔識講英文
北極熊
今期做乜咁多網絡洗腦實驗
個個熱門都係度殖入錯字價值觀
臭雞要俾人獅鳥
俾著係個男友,即刻一拳打柒個死大陸婆
係抖陰up片已經證明你係臭雞喇
正常人up自己片點會用支那app
講到好似有人逼佢甘
隻支那雞話自己係香港人
屌你啲留言笑到我痴根
佢侮辱埋689喎
人哋好似係蝈家領導人
支那人
其實接得嚟拍都知咩事
話唔定佢真係愛國愛港呢
抖陰片都拍好撚柒
香港人唔會叫粵語。叫廣東話
食屎喇支那臭雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞