[移民Myth系列] 英文咁差, 移民都係不了。

88 回覆
176 Like 5 Dislike
又係我驚奇蛋, 上集講話同大家講下加拿大既銀行, 但由於最近有幾個post睇到我眼火爆, 所以開個post鼓勵一下某D想移民又覺得自己英文差既連登仔先

(其實好唔想出post的, 做野真係好忙。)

1) 有D人話幾十歲人黎加拿大讀個diploma就可以移民, 呢個思想唔可以話錯, 但記住你無讀書個時你本身係搵緊錢, 你宜家無啦啦唔反工去讀書, 呢邊又要買車, 又要租屋 (無得再同老母住, 又無老母湯水飲), 又要買野食, 其實都係成本黎, 唔好諗住有幾十萬比到學費就算 (其實一年既diploma, 大約十萬左右姐)

2) 你未拎到PR之前你係咩差都無, 睇醫生要錢, 洗牙要錢, 生仔要錢, 溝女溝仔要錢 (呢邊D仔溝你都係AA), 失業個個有得拎錢你又無, 所以你要有強大既飲身運動習慣先得, 但呢邊宜家gym room無開。

3) 過黎呢邊先買嬲, 你帶一件細件既down就得, 黎到先買啦。(呢邊個D平既都暖, 因為唔暖無人買)

4) 雖然話讀完書有得拎PR (只限香港人), 但問題黎啦, 你要先拎到SP先, 移民同SP申請係唔同部門做, 你40歲人, 你想讀個diploma, 個官係好大機會唔批你既 (你唔可以同佢講你想移民)。 打個比如, 你本身拎住張HD, 你咪黎讀個4年/3年 BA LO, 你本身拎住BA, 你咪黎讀個Master 1年或2年LO

5) 英文唔好唔移得民? 宜家邊度個個最新for香港人既visa, 係要求有工作一年, 或大學畢業, 加最低英文要求, 姐係5555 (移民最低要求本來係for 投資移民的, 2千萬投資個D有錢佬), 我唔知下年會點, 但以我所知就係5555, 香港大學生一出黎做野去考至少都有6666啦, 5555係人地講野你聽到6-7成, 基本答到人地, 咁上下。

6) 我唔想再講咩點學英文, 我用我自己做例子, 雖然我唔係太想自爆: 我去年CLB9, 我宜家專業係medical, 但我以前高考英文係唔合格。我黎到個時我買餸都睇唔明, 但真係好快就溝通到。主要係睇多D英文野同人講下自己既野, 就會OK。

7) 英文唔好唔移得民? 如果你做M記茶記, 你英文要咁好黎做咩, 如果你做工程, 做水電做起屋, 你英文要咁好做咩, 你有技術嫁麻。如果你做整車, which呢邊好搵錢, 你英文要咁好做咩, 識講give me those nuts, you nut. 咪得。如果你做藝術野, 你畫到野咪得, 英文咁好做咩, 如果你做經理, 你把聲夠大咪得, 英文咁好做咩, 如果你有咩專業, 你專業勁咪得, 英文咁好做咩

8) 英文唔好唔移得民? 係, 如果你做醫生護士, 或者做caregiver, 有英文要求的, 7777, 基本啦, 如果你做D要開會要溝通既工, 咁英文係的雖要既, 不過記住驚奇蛋高考英文唔會格。

9) 想係呢邊讀醫科得唔得? 得! 只要你有個degree (any), 就可以執呢邊4年既MD, 之後做2年既resident, 醫院請你就OK了

10) 移民不是罪黎, 移左民我都係香港人, 台灣當年比人打到去台灣, 宜家佢地既民族性仲係度, 世界都recognize佢地係台灣人, 因為佢地做野好, 對人好, 技術又好, 係咪? 香港人係獅子山精神, 今日獅子山比人搶左, 但獅子山其實係我地心入邊

11) Sorry for 1999zxad

後記: 因為有2500+ Like支持我做加登, 所以我會prepare下嫁啦, 如果有消息會話比大家知, 到時大家比下facezxad

利申: 我唔識電腦野, 有無人教下我點起forumzxad
拎自己頭香先
每次都要拎, 拎埋二香
拎埋三香
多謝絲打分享
拎埋靜香
加拿大搵工情況如何
今年fg而家做緊office工
考慮緊去唔去
樓豬好有心
如果佢個open work permit冇限工種做一年我真係會狗衝
樓豬想問sp個官批會唔會睇ielts?
依家要online interview?
有degree可以讀番diploma?
但同佢講專登嚟加拿大讀個木工course唔會好fake咩
同埋我得40萬,唔知夠唔夠兩年用。
加拿大冇英國nhs嗰啲嘢?
有學校收咪黎, 最緊要有鬼妹玩我意思係一齊玩
做office就黎啦, 但要搵半年工。
好似係有個工list的, 你可以睇返
唔會, 但學校會。
40萬夠兩年。
但你最好拎五萬黎買架二手車, 呢邊地鐵20蚊坐一坐
有呀, 但個個省唔同, 你做FT三個月可以申請, 但你要有WP先
一定要0AB?
會唔會prefer local 多啲
同埋英文要唔要好勁
依家最大concern係
想讀個master但大學唔知點揀
唔想太野雞晒咗錢晒咗精力
好出名嗰啲UOT UBC又好難入
冇知一問,5555係指ielts score?
我見d學校無寫要求幾多
係咪要5以上?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞