我有一個夢想,就是成為攝影巨星!

96 回覆
17 Like 61 Dislike
可以分享嚟睇下喎
上ig慢慢就有得睇
唔知你用咩機鏡/後製,好多死黑位無乜details,灰階都唔夠,可以用熟d 工具先。

其次個結構好多嘢,令到主題唔明顯,唔知望邊咁,可以試下構圖嗰陣諗下入frame嘅object 係咪必要,唔係嘅話就唔好影埋入去,減少無謂嘅object;然後用多d 顏色/灰階去做層次,前景後景/景深去做深度。
800D
唔好話熟 自問已經用到爛
就嚟換機㗎喇
仲諗緊轉Sony無反 定係堅持單反

btw多謝你嘅意見分析
樓主影jpg?試下影raw啦
你部相機仲有好多potential未用盡
操下曝光技巧可以比多啲後製空間你 唔會再死黑爆光
相都襟睇啲
raw 唔係只係用來後製咋咩
有影 不過冇攞到出嚟(平時冇後製
睇嚟我應該係要去學後製先
不過大量留白 我覺得係自己風格嚟

你所講嘅留白 係指use of negative space嘅技術

我都睇得出樓主嘅style係透過negative space去frame住你想影嘅主體

只不過曝光同構圖不足令張相嘅層次低啲 讀者想品味你故事嘅機會都低啲

你影相個個split moment嘅曝光構圖好 自然唔使後製/少啲依賴後製
唔知有冇理解錯啦
咁本身negative space 就係喺high contrast 嗰陣先做到
但係相機 喺同一張相影到嘅光暗範圍 比起人眼細好多
(影光位 睇唔到暗位 影暗位 睇唔到光位)((定係純粹因為相機問題?))
我覺得以我部相機 冇可能直接影到咁嘅相
定係佢將一張 normal contrast 嘅相之後後期 將個人調黑?
的確用黎後製,但可以解決死黑死白既問題
影嘅時候用histogram幫自己判斷下有冇under/over
學下點拎個中間點去曝光

現場都要諗下個光會唔會太高contrast 相機冇可能影到就疊相去救返個dynamic range
我覺得唔好咩都靠後製。我見你對曝光個concept 唔係咁好,先至會形成死黑/死白。

影相留意下唔同光暗陰影反光位嘅ev ,之後再決定用咩曝光設定。盡量前期做多d 工夫,後期就煩少好多嘢。
無錯,如果曝光錯咗,後期點都執唔返。我習慣用多d單點對焦曝光去睇個景,有時要用埋測光錶度d 燈去make sure 有個啱嘅曝光。

好似樓上嗰張咁,如果你對地下反光反到白曬個點計ev,你個人就會死黑曬你點後製都拉唔返佢出嚟。

如果你係用中間灰色嘅位計曝光值,就可能會balance到兩邊,然後返去再執都會易好多。再跟據唔同牌子相機自己嘅colour science, eg Sony 可以under多d 嘅,咁樣做好前期就決定咗幅作品嘅80%。
多謝各位師兄
小弟潛修下先
你連自己都未搞得掂
人地問我意見關你事?
顧掂自己先
加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞