我有一個夢想,就是成為攝影巨星!

96 回覆
17 Like 61 Dislike
可能係啦
用心之處,可以反問下自己:「攝影係乜?」
個答案就係你對攝影既信念,亦都係你係攝影中想追求想表達既野

我有位好欣賞既Instagramer
https://instagram.com/yukikagraphy
佢拍攝既題材咩都有但你會感受到好多共通點同連貫性
佢係的確有啲味嘅 應該叫空寂感? (大城市 小人物
如果話我鍾意拍攝特殊嘅瞬間嘅話
咁佢應該係唔介意拍下*平凡*嘅人

攝影係乜? 我諗起 決定性嘅瞬間 呢個term
我諗係咁啦
點解咁多腐皮!!!!!!為樓主申冤
算啦 我當收集腐皮
收集埋我果個!唔該!

講笑。
你呃我
唔係幾明你想講咩
你想講我啲相要素太多?
好在索尼巨星含中囯撚貓被BAM
唔係又要日日聽佢話樓主個牌子死黑滑劣劣
我到底睇左啲乜
塊貓面under到。。
background光到。。
你想我睇塊爛地定睇隻貓
背哂光
仲有個構圖係想點
啲人啲gesture冇關聯冇故事性都算
起碼crop吓佢啦,成張相8成位都係全黑嘅
我寧願你zoom/crop 淨係影其中一個frame
under都算
睇落對眼好辛苦
唔知你想我睇左定右隻船
好 咁多謝巴打嚴厲嘅指教先

你講嘅point我大部分都應認同
我就不作過多辯駁 相信你亦冇打算交流

我只係講下作品原本想帶出嘅嘢
(可能表達得唔好 但不失為解讀嘅方向

1. 喺想帶出舒服的氛圍
2. 故事性在於 左邊與中間的對立 右邊啲逃離
3. 係想睇 後面嘅水花 同埋度夕陽光
ok 啦,起碼你講到你想表達啲咩
雖然真係好難會睇得出
建議你用多啲前後景或者其他技巧嚟表達你啲message
例如你想講逃離
會唔會連埋附近啲欄杆嚟影,做個前景或者背景
嚟表達隻貓想跳出嘅局限呢
總之加多一兩樣element嚟令到張相有趣啲
或者用慢快門嚟表達隻貓逃離緊 etc..
以下係小弟隨影,歡迎你都講吓你有咩意見

邊度有水花
oh 原來唔係講緊貓個張相 自膠
咁相信大家都同意 攝影可以分兩大類 抓拍同埋擺拍
我諗我哋都算係屬於抓拍派嘅
我覺得一張相最完美嘅狀態下 又或者最重要嘅三樣嘢
就係 構圖 色彩 同埋故事 (當然佢哋係同樣重要
但出於現實考量 以及技術器材所限
妥協 偏頗某一方面 我覺得係正常嘅

好似我咁啦 我覺得我自己啲相係
構圖>色彩>故事

就咁睇你嗰兩張相分析
故事> 構圖 色彩
咁樣講唔係貶義
而係妥協下發生嘅嘢
例如 第一張咁 如果係畀我影嘅話
我係絕對唔會畀嘢遮住隻貓隻眼
甚至乎佢塊面
而你可能就覺得 故事大於一切

下面嗰張如果畀我影

我大約會咁樣影

係咁喇 唔一次講太多啦 (就嚟50腐皮啦 正
其實街拍既話,影果一剎那邊諗咁多野
所以都算係構圖先決
個人黎講真係想講故事既,我會用幾張相一set黎講
啱呀 存在先於本質
但係佢揀得呢啲相出嚟
就已經"先決"咗 佢嘅取捨

我覺得最好嘅作品一張就講到故事
影貓我會比較著重貓既表情姿態>構圖>環境

我係嚟呃like的
https://www.instagram.com/p/CIhJb-spRtc/?igshid=kruay35gspav
正喎 followed
影貓來講暫時最服係你
術業有專攻
其實我都唔係剩係影貓,應該都只係佔八成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞