[UGFR 與財報對話] 一即是全:產業鏈與企業

61 回覆
16 Like 0 Dislike
我好似認得你 係之前啲po都有留過名
OT巴熱烈歡迎你過尼gchi
支持 三巴

連登 好在有你

加油
佢講的每一句都無錯,但完全唔知同佢結論有咩關係。

係,股票係有錯價、股票係有大投資者操控、股票係有泡沫。
但唔代表價值投資無用。

相反價值投資 本身就係建基於 市場價差無價差的話,仲講咩cigarette butt?
番去讀下warren buffett 點評efficient market theory先啦

睇佢論點,似係投機派?
佢講咩泡泡水
其實投機派祖師Kostolany 一早提左股票就係主人 與 狗的關係,狗仔跑得再前、留得再後,最終都係會番去主人身邊
有財技先係好股票,點會唔值得買
莊家畫圖就係比圖表派睇
你係咪未瞓醒,gag錯曬我意思wow
都話你唔明我意思啦...我係覺得有大投資者操控係好事黎
睇你提Warren Buffett 就知你有幾腦塞
依家個市場就係唔中意玩佢果套,你返去80年代算啦 ,可能你會係正確ge
佢依家買果d股票唔係市場口味吖,你瞓醒未
點解cathy 個ark會咁受歡迎,佢買咩,人地都跟?你有無反醒過
btw 你瞓唔瞓醒都唔關我事,你睇下自己個balance sheet咪知你係咪同廢老一樣比人淘汰
誇張左不過多謝你
唔算deep啦有目的咁掘左啲野出尼啫

佢呢種模式正如文末提到擴張可以快啲 而且唔洗孭資產(即係負少啲債)
同時其實簽約期好長 期間現金流會好穏定
交租同買樓開波 起步個本金可以差好遠架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞