[UGFR 與財報對話] 一即是全:產業鏈與企業

61 回覆
16 Like 0 Dislike
喂唔好咁啦啲人開始誤會我同你嘅關系啦
唔L係路喎巴打 錯重點
到底係大選定係我今次無做標題黨所以無人睇
我無改錯名
改錯名
改做 中資股又做假數 會吸引好多
中資股真係好古惑
又有高汁文,留名先
樓主有冇tg share
然後不推文巴打真古惑
有blog你睇開啲tg channel?
我覺得tg channel個msg capacity 唔太適合呢啲長度嘅content
tesla19年頭 200蚊可以係財報睇到佢個價值?
hktvmall條數值12蚊?
同埋財報 可以比間公司刻意玩財技
識得睇當然好,但對炒股一d幫助都無
慣咗手勢,sor高汁文梗係要推啦
投資從來都唔係炒
咁只可以話你唔識咩係股票
連登係同性交友平臺黎
咁佢地之間的關係只有一個可能性,就係
咁只可以話你唔知機構投資者做緊咩
嘩巴打好識股票咁喎
請問你認為股票係咩呢咁?
認真非串咀 我知人人睇股票個角度唔同
想知你點睇
又不推文巴打咁對我
見係你先講

如果股票係可以計數,點解A H股會有價差,我去買曬H股咪好

如果股票可以計數,點解會overprice,大家到左上限股值,機構投資者放曬佢,沽空佢咪得

如果我同你講,股票業績 and消息係可以配合機構,篤穿泡沫and製造泡沫,你又信唔信。

我以853為例子,本來基本面都係普通,股值合理,但gaoling入場,莊果手貨,派左比強者,一齊打出一手好牌(講好故事)。當莊家派左一部分貨,一部分傻豬係高位接貨,就會有消息配合壓低返個價(帶量採購)

我再講一個例子,2018 一上市你點會知佢會接到蘋果單,你可以係財報知道佢會接到蘋果單?

股票係一場泡沫遊戲
係需要人吹起個波(power money)
無人吹個bubble ,就算基本面幾好,幾抵都只係一樽泡泡水,無人會見到係樽入面ge泡泡水。

btw 我係欣賞巴打你公開自己做ge功課比大家的
樓主唔好理d 傻鳩

基本邏輯都未搞清
有人用財技玩弄股民 = 所有股票都唔值得買?
即係你同班圖表派講 呢隻股張圖有莊家畫緊線 = 所有圖表都無參考價值

未讀過benjamin graham safe of margin 都讀下charlie munger 啦大佬
charlie munger 教你做人成功 首先係避開陷阱
巴打多謝你支持不過又唔洗下下話人傻尻嘅
其實佢都有佢嘅還輯 只係fundamentally大家睇巿場同股票有唔同啫
巴打你都有道理
我研究過一隻中國藝術金融 初時覺佢業務高利潤又模式獨特
買左後有高人指點 提提我隻股貨源歸邊 可能係莊家股
而家得番1/10 好彩有人救左我
你講啲case都係存在 個人認為懂得識別避開 做番我識嘅價投就好
未來整體同個股嘅未知即使EMH都係會存在
所以扑中TSLA呢啲我就唔求嘅
嘿嘿再多謝一次巴打咁嘗面先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞