有冇沙駕考車既巴絲

1001 回覆
3 Like 33 Dislike
琴日操車經過巴士站,見到有架巴士打燈想出,我收慢讓左佢出。

考試咁有冇問題
有 你無用到你既優先權
打燈就要讓?
你收慢後面個個唔醒目隊上黎咁點?
巴士一日未踩入你條線,一日都唔洗理佢
咁唔好讓算
我都唔覺我有扭到少少左,過左紅綠燈後我都係直行到目標位扭右轉彎,岩岩好冇踩線冇入錯位冇阻車,轉完之後佢就話我有小動作,我阿sir一直都冇話我有問題
同埋我左邊係冇車,就算我係扭少少左都唔會太近其他車,反而同右邊車距離大左
肥左軚盤控制不當同轉彎位置不正確,仲要一個minor tick就直接tick我嚴重
我淨係考丙部佢都知我係重考架啦我仲要等左超過一年先重考到,已經操車操到完全記得晒d路線,踩brake反應快過考官,佢都仲要fail我有小動作,又要俾6000等半年+續學牌啦
有時有好輕微小動作自己未必知,最緊要都係定住堂軚
咁我個考牌主任都幾好人,我考銀城嗰陣又係遇到類似呢個情況,喺大約過左橋準備去迴旋處嗰段路,我喺右線,左邊有架學車打右燈,咁佢大約前我一個車位,我本身收慢左少少想俾佢過,但一兩秒之後個考官指示叫我去,之後佢講返俾我聽呢個情況應該係我行先,仲講左呢個錯誤未足以構成唔合格,暗示只要我順順利利返到試場就會pass
其實係好 睇下人地同你渣有咩唔同 睇人錯咩
我係我師傅其他學生無咁老尷
呢d 位真係好睇個官
我學咗3,4堂都係出街,未學泊位掉頭,請問係咪正常?
我嗰個考官都係,我左轉入多石街嗰度離遠見有車由銀城街過嚟諗住讓埋佢,佢就話咁遠唔需要讓,話我第二時有牌就唔好咁,講到之後只要正正常常咁就一定合格咁
我係先學泊位掉頭先出街
打啦 你話咁我出面考
差d 唔記得book 獨立訓練同mock
好在個app 有提醒
第一堂師傅已經叫book定
如果4月底先筆試嘅話,咁咪隨時2022年先考路試
可能師父太多學生,唔記得提, 有時都會記錯我個進度

得返兩個星期就考
極大機會,我上年八月中報, 十月中筆試, 今年四月頭先考
咁快
小瀝源路要行到中間先開始擰轉返去沙田圍路
右邊有車一齊轉應該係大車先有情況, 例如巴士有機會要偷位先夠轉彎, 貨VAN大架D都要小心右邊架大車先慢慢黎
會唔會有機會係因為留意唔到沙田圍路最左線有車黎緊, 而唔係轉彎果下肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞