帶飯返工 一年慳到過萬

349 回覆
78 Like 461 Dislike
當你晚餐二人食,三千五夠西
如果你自煮唔計晚餐,咁你買餸錢都減番晚餐個份又駛鬼要三四千
怕疫情就真,味精香港還好少少
不吃飯返工 一年慳到十萬
工人煮 工人洗
可以呀
慳咗既錢就可以用黎買車同叫雞
零成本大法
多謝你浪費時間回覆我呢句覺得同我討論係浪費時間
以前早午晚 三餐自己出面食每日100-120 左右
計返一個月都係三千幾

依家自己煮成日都買海鮮,唔食咁多魚蝦蟹係可以再平少少嘅
真係窮人先會咁諗 永遠著重眼前利益
香港水電煤食材不嬲都貴 除非join到政府全包宴咪唔當一回事 或者屋企有七八個人以上煮多少少咪唔覺囉
慳多一萬 tsla 賺多幾萬
你識唔識架
有冇買開餸?
買舊豬骨煲啖湯知唔知咩價?
肉排咩價?
淡水咩價?
樓主po呢篇文本身就係廢文 家陣啲天價超市街市少咗人去買嘢咪要啲打手拉客
生活常識就係飯餸一隔夜營養價值起碼少一半 又唔健康
你估個個唔使返工 買餸煮餸本身好曬心力同時間 煮完一大輪仲要洗碗執枱 洗潔精都貴到痴線
以前自己都係街市常客 而家睇下邊度外賣自取平買返屋企食算
家陣買料仲貴過買外賣
我煮左十鳩廿年飯你同我講呢啲
點計係出面食既價錢一定夠你買靚料
你茶記飲既中式例湯你以為係60蚊一斤既街市豬湯骨, 咪又係十幾蚊磅既急凍骨
街市養班就4X一斤零任你買, 海蝦五十蚊半斤兩個人岩岩好
街市本地菜十五蚊斤夠好食
老實講中國豬就真係好耐無食, 真心貴, 只係間中食下D 肉餅三十蚊斤用黎包下水餃
同一個價錢靚料兩三班馬
咁當然無贊成過餐餐煮飯咁撚辛苦
只係強調同一質素下肯定自己煮平好多
一日三包營多都係六蚊

二百蚊唔洗就解決一個月餐費
日日食隔夜餸好能危險
唔食仲慳
但佢篇文明明寫午餐
我連早餐都冇食了
窮撚學人講健康
公司個個見我帶飯都話我慳錢,但其實我係為左配合健身先帶飯
都唔係好唔好野既問題了,係無乜選擇同唔健康,我食素既,出面真係無選擇,出街食油鹽糖樣樣都超標,街煮既素菜都好油膩
努力同同事吹水
行業情業得益 轉工利益
一年加人工 增幅到過萬 (月薪+840)

以後一世人打工 唔洗咁乞衣要帶飯
慳係慳到 每餐慳20-50蚊

自己帶飯 可以迫自己食健康野
例如: 淨帶菜返去碌麵 強迫自己食簡單野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞