帶飯返工 一年慳到過萬

349 回覆
78 Like 461 Dislike
在商業區食午餐,即使普通茶餐廳,碟頭飯加飲品,平均每餐起碼60元。假設每個月返20日工,一個月的午餐開支就近1,200元,每年大概慳到1.4萬,夠一家四口去台灣4天遊了。

每月數十元的威力

假設我將所慳到的其中1,000元投資,每年回報率有5%的話,5年後就會有7萬,10年之後就變成16萬。正所謂「小富由儉」,不要少看這筆錢,即使是小數目,但幾年後就能夠為你帶來一筆小資金,甚至可以幫你達成一些中長期的財務目標。

吃出「家」的感覺

不單止我自己帶飯,阿囡返學都會帶我做的愛心便當。做便當其實並不困難,也不用花巧,簡簡單單的營養菜餚,已充滿愛及家的感覺,健康又美味。相對供應商的飯盒,自家飯的味道及份量一般更合你孩子的需要及口味,減少浪費之餘,他們也吃得更健康。 帶飯返工既慳錢,亦可易控制份量和吃得健康,大家不如試試帶飯返工,不習慣的話可先每星期帶一兩天,再每個月將這筆慳下來的錢儲起或投資吧!
日日食隔夜飯餸?
食屋企咪得
去買下清貨特價下欄嘢 每次煮定一個星期嘅餸
應該得嘅 睇你個人接唔接受到
都得,但要小心啲,
唔係慳埋既錢會變將來醫療費用

食隔夜飯有啲重點要注意
唔同食材,澱粉質,菜
作為隔夜飯餸都有野要注意

要做多啲 Research
日日返工食杯面都得架
屋企煮其實都要$20-30
不過都慳到幾千蚊既
你以為出面果啲唔係?
錢唔係慳出黎
更加唔係慳飯錢
同同事食日日扮冇現金咪得
exactly
廢人永遠只節流 唔識賺多d
諗盡計點樣降低生活水平換多少少儲蓄
一世都窮
咁慳法先得一皮
我人工都唔只啦,又買又煮又洗
煮得好食既隔夜飯都好食過出面d 又貴又難食既垃圾
食屎咪唔駛錢
咁同以前果條八達通女有乜分別
自己月儲過萬,原來乜都係屋企同男友出
佢都係講緊d收入唔高又想慳點錢一個方法姐

有錢邊個唔想出去食好野
原來一個月先得果千幾蚊 重平過管理費同車位錢
慳得果少少 你話整健康餐就話姐
好似呃鳩啲細蚊仔每日儲兩蚊 十年有幾皮呢啲廢話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞