搵工經邊間HR agent無咁伏

33 回覆
4 Like 0 Dislike
依d可以收線
擺明唔岩就唔好proceed
好多post直情無公開
Hays 中機會好大
我剩係記得5,6年前有間我好想試既A公司,剩係經referral或者agent 先入到

某間agent C公司成日話我個profile幾好(但冇做過龍頭係差d, 我自己都知果時background唔夠人響所以先想搵工),我都話過比佢聽我A公司係我其中一個target(直頭開埋名比佢, 因為間A公司當年係龍頭)。結果當然係不了了之啦,頂多彈d 2nd tier 既公司黎仲要打我斧頭叫我平手過做住先

最後我響4年前真係入左呢間A公司(但係經referral既)

最抵死既係見工果期,因緣際會下我知A公司請人會經呢個agent C去做,但佢冇諗過介紹我,響我等onboard仲要咁岩打黎話有另一間3rd tier 公司好岩我叫我update 份CV比佢

我就同佢講左上面既野,自此呢間公司就一次都冇搵過我喇, 頂多係個agent 偷望我linkedin

所以agent 狗都係食屎啦
但去銀行做teller 都唔止呢個價,好彩無聽佢講,如果唔係就miss 咗𠵱家呢份工
Teller應該差唔多,仲要返六日半加跑數
咁不嬲agent講嘅嘢係for reference ,如果你qfin / gbus 出身,就梗係above 佢個average
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞