搵工經邊間HR agent無咁伏

33 回覆
4 Like 0 Dislike
上網睇啲人話大agent firm(MichaelPage etc)啲agent態度好差 成日水人做閪工 in完又無feedback

咁其實應該搵大agent firm定細agent firm搵工會好啲
如果急既, 大細都殺架LA. 唔急就慢慢揀.
搵agent不如靠自己啦佢地見你機會低根本唔理你
雖然想轉工 但係又唔係話好急 只係見jobsDB好多agent job ad想知道下
但係聽講有啲confidential post只會經agent搵人
同正苦外判
可能你份CV太伏,連agent都覺得哂時間
True,你講呢類工,雖然冇confidential咁誇張...... ,但啲top tier公司搵experienced hire,都prefer referral或經agent
agent收到份confidential post
有10個人in pool
佢都係只會理機會最高果2個candidate
咁呢樣應該in house同agent都一樣?
試下apply冇壞既 唔好expect佢會幫到你好多囉
就算佢主動call你都唔好抱好大期望。
打黎問幾句話幫你send cv過去僱主,其實都係無米粥
或者我垃圾啦
Michael page d hr 真係好閪,之前我開價20k,佢同我講fresh grad average 只得14k-16k,想水我接受佢d伏工
唔好咁諗自己,可能佢根本冇幫你send 份cv過去,又check 唔到佢有冇做嘢嘅
Michael page搵過我 幾有禮貌喎
上過Michael page個agent幾串,Hays d agent幾靚
所以佢打黎都係應酬佢幾句算
最近有間打黎幫搵assist manager, 開28-30k
係咁話個bonus靚,要title好過要錢
心諗你都on9, 我拎得title點解唔可以叫高啲價
我之前試過叫22 個agent話最多20
我話我依家都搵緊22
個agent話20*13/12其實仲多過22
但係我本身都guarantee 13個月
其實我講得唔好 MichaelPage只係其中一間大嘅agent firm
唔係講緊MichaelPage係最閪

有咩誤會講聲對唔住先
Hays 暫時最差
咁都係事實嘅
好似有間叫三角形
咁你直接apply,你係唔係最top嘅都係無人理你
呢2年講bonus 即係水鳩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞