港島係香港最好亦唯一好住既地方

209 回覆
476 Like 237 Dislike
IFC PP 時代?
住太古但返工屯門
港島咁L大 你唔好話九龍好好住
認同巴士, 搭2號都係4.3, 係九龍搭同類型既大馬路慢巴6號都要5.1

黨鐵係港島黎講只要唔係住小西灣, 赤柱或香港仔, 否則其實真係通晒全島, 港島搭鐵係無得輸, 反而搭巴士既話, 尤其東去西時好依賴條東區走廊同告士打道, 呢兩條路一炒車 (好似上星期咁), 就隨時行路快過搭巴士

只係上年9月之後已經無再搭鐵, 寧願行路或者轉車轉車再轉車
一定係1500尺名門
我住麥當勞24小時
梗係 所以先咁貴之嘛
就係冇牛屎
冇牛騎不了
又批鬥post?
樓主早排先開左個類似post
咪撚咁豬比條傻閪玩到啦
以前住港島有個唔好處, 物價好貴, 買嘢食嘢都貴啲.....

今時今日 荃灣沙田旺角尖沙咀.... 就算元朗已經好貴都唔係平得去邊.....
有機鐵,24分鐘到機場
咁有啲野旺角買平啲,唔等於要住果到
好多古怪野深水埗先有得買
咁唔通又要住埋響深水埗先叫方便咩

利申 鳩噏,好少過海
唔揸車最遠都係去cwb
其實香港咁細,點解講到過海好似搭飛機去旅行咁
港島好多區黃營都係贏一百幾十
但新界好多選區黃營係幾千幾千咁抛離對家
係 我去搭飛機都上山頂機博機咁去 返黎就直接跳傘落黎
又係到意淫
仲要少減啲低質賤民破壞治安
睇個人生活習慣啦
齋講食既話,中西區已經乜都有
譬如我自己好鐘意星期六日hea住落街食個健康brunch+飲咖啡,中上環brunch place多到揀唔到
想間中食茶記又有
夜晚食飯飲野又多選擇

放假行山近近地上山頂又得
講街邊小店都夠多元化
舊式文具店書店、賣酒賣碗碟呢啲小本經營既舖頭中上環大把
識人住新界話直頭搵唔到呢種小店

同朋友出街大家去中環cwb都好近
所以平時都好少需要過海

港島都有佢既唔好既,譬如少綠化area、啲路窄啲
但at least我覺得好方便住得幾舒服
你買唔起啫
港島最好行係街唔係商場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞