港島係香港最好亦唯一好住既地方

209 回覆
476 Like 237 Dislike
其實覺得住港島係好唔方便
你班朋友家人都係港島既話咪係囉
如果你成日要入大西搵fd你都咪話唔煩
其實調返轉睇
我住其他區都有你講既野 點解我要貴啲住港島

利申:住麥當勞道
時間成本
連中西區都係得山頂係藍咋喎
唔覺會多觀塘多藍絲廢老
咁講嘅話九龍站奧運站都好住
非常認同
港島出世,幼稚園小學中學大學都係港島,中環返工
有無我荃手足反攻
由一邊去另一邊要成個鐘
搭巴士搭鐵其實都好平
荃灣: 我先係香港既中心
樓主個POST就擺明引戰. 以下諗法係以整體計, 個別地方個別討論, 好多住開新界既人概念上都認為港島贏交通, 新界贏環境睇用家點諗, 不過我心目中. 港島係2邊都贏晒.

講交通, 如果住港島番港島固然方便, 但即使你番新界定九龍其實一樣方便快捷, 由地鐵到巴士, 短線到長途都好大機會有位坐, 因為人流係同自己逆向, 即使比起新界->港九用上同樣既通勤時間你既感受都會比較舒服, 講巴士線亦算齊, 北區, 大西北定TKO都好少需要用到轉車站.

講生活, 好多人對港島既印象都係中環式既繁忙, 其實閒日黎講真係水泄不通買個飯盒都辛苦, 但只要過左晚黑7點, 你會感覺成個港島走左7成人, 特別係上環至灣仔一帶顯得特別冷清. 相反對於近年較多屋苑落成既大西北, 其實晚黑7點只係繁忙時間既開始, 元天屯三區既商場食肆由YOHO同你迫到去領展, 只要閣下係番9~5左右既時間就明白收工時間後港島果種寧靜.

講環境, 呢個真係要個別審視, 新界都好多單位望公路, 市區亦好多單位望後街/半山, 只可以話市區嘈新界靜我味能同意.

最後, 港島唔係唯一好住, 但自己覺得港島整體上係利多於弊. 只係價錢問題. 上車盤計住新界大型半新屋苑既價錢係港島可能只係買到3~40年單支真係唔係人人頂得緊, 同埋港島舊樓, 特別單支升得慢過人投資計味必值玩, 有得用失睇用家點諗.
中環有寶韻,有幾間cd warehouse,又有波斯富啵
點樣20分鐘去到中環
西上環行路都唔洗20分鐘
十分認同
利申 出世到依家都住港島南
一年前南區搬左去灣仔區
準備搬返入南區
南區舒服太多
係 住過返唔到轉頭
識一個讀國際學校嘅同事,佢話讀書嗰時除咗去旺角新之城打鼓game 之外好少會出港島
講環境,港島有南區
知唔知置富大維修到幾時
唔搬置富就香港仔中心/悅海華廷
咁我就唔清楚,我喺香港仔嗰頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞