「反社會」的耶穌

113 回覆
69 Like 11 Dislike
又block一個大愛左膠耶撚,thanks
耶穌當然是反社會的潮流啦
你有無聽過耶穌或者神係承認過地上的政權? 除左真正信靠佢的政權獲得佢地的祝福外, 查實其他的一定要取締, 至少耶穌講過, 再來地球的時候, 就要消滅一切唔信佢的人同事, 當然包括地上所有垃圾政權, 因為神係至高無上的.....
佢都講過佢黎(第一次黎的時候)唔係召集好人, 而係召集罪人, 目的就係要令多 D 人獲得救贖, 呢個罪人唔等於弱勢社群, 而係唔信佢同埋做衰野的人, 所以唔係乜人都可以被耶穌收o靚, 只係信佢的人就得, 所以耶穌唔係一個大愛撚, 極其量只可以係左膠
我只可講, 基督徒都係人, 一有人的地方, 無論乜人總有人的屬性, 總有好人壞人, 基督徒都係一樣, 有人信基督個套都可以出現犯罪行為, 呢種基督徒最後下場係落地獄無一倖免, 但係唔等於呢個宗教的內容全都是偽善
除左你唔信佢, 你唔信佢, 佢點接納你呢
身為基督徒,其實係唔應該幫人分等分次。

因為主耶穌都無將人分等分次,一視同仁咁去愛。
幾時再嚟多次宗教改革
樓主篇文好似係立場見過
我自創
我諗主耶穌係想唔同嘅人相愛、相助。

而唔係互相仇視又或者邊個鄙視邊個。
上帝係禁止人以貌取人。

唔信可以去睇雅各書第二章。
仲有,鐘意靚嘅嘢其實係犯罪嘅開端,喺創世記裡面,有咁樣嘅記載。

於 是 女 人 見 那 棵 樹 的 果 子 好 作 食 物 、 也 悅 人 的 眼 目 、 且 是 可 喜 愛 的 、 能 使 人 有 智 慧 、 就 摘 下 果 子 來 喫 了 . 又 給 他 丈 夫 、 他 丈 夫 也 喫 了 (創世記 3:6 )

夏娃係因為禁果悅人的眼目,所以走去食。

上帝係唔會跣人,佢俾人呢個缺陷,就係想試煉人,而唔係走去賴佢點解要創造成咁。

正如神創造分辨善惡樹,為嘅係尊重人,俾人選擇。

再加上,基督徒係唔應該去標籤其他人,唔應該去助紂為虐,去跟隨腐敗嘅社會價值觀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞