[2017 DSE] 英文oral討論

11 回覆
2 Like 0 Dislike
聽日就係oral既開始 對於大部分人 呢科都應該最後一科了(除咗仲未考旅款同文學既人)
大家考完就擺d題目同IR問題上黎傾下 造福下未考既人啦
最後一科 要考好d呀
攞過5**/有心得既人就分享下自己既經驗啦 相信好多人都好需要
Oral有冇咩要準備
唔温啦
想問下oral如果係一個分題到有人持相反意見應唔應該駁
定每個分題輪流講下就ok 唔洗駁羸人
加油

可能有啲阿媽係女人,不過諗到啲咩照講下

1: 如果你冇超時講野而有人亂打斷你,
唔好淆底,有禮貌提出你仲有野要講,
唔好show個唔耐煩同嬲嘅樣。
可以微笑加用輕鬆語氣
Oh (停半秒) (could you) Please allow me to finish(?)
(你喜歡可以舉起食指/成隻手到大概膊頭位 手指尖少少斜向前 一來會draw attention 二來可以表達出你冷靜,唔係私私縮縮。當然唔好指住人
都適用於你有個好重要嘅point要講時吸引考官留意)

平時傾計我會建議講完依句停兩秒先 再加返啲有謙虛嘅引入。不過考試interrupt人嘅撚樣通常都冇乜禮貌同好心急,未必會讓你。
道理喺你度,考官都會明。你講完依句直接繼續你自己野就ok。
即係例如 oh (could you) please allow me to finish(?) (Pause半秒) what I was talking about is blah blah blah 咁樣入返。

2: 講錯野發錯音嗰啲,自我即刻糾正可以表示到你係識,只係口快講錯。
唔好因為噏錯一個字之後騰晒雞。
輕微嘅grammatical mistakes扮冇事直接skip

3: 如果有point好想加都要睇值唔值得。
你無啦啦加啲冇乜內容嘅野,可能印象會差啲。而且又唔好彩令一個未發言而又想發言嘅人miss左發言機會會顯得你小家,次數多甚至被認為壟斷發言。

4: 唔好淨係focus喺背自己啲point度,要留意他人說話。
每次發言都要承接之前啲人講嘅野,
最好一句過回應其他人再加自己個point。同埋要改用另一啲用字講佢個論點。
例如題目係why does small Ming win?
candidate A話 small Ming wins because he runs faster than a train
你承接就講it's true that small Ming is a quick runner with enthusiasm
咁你就認同左A講佢跑得快,同時加左佢有enthusiasm。可以俾到人錯覺你有正式回應對家又可以輕輕提出你個論點。
接下來就一句topic sentence。 being passionate about running is also very important. Small Ming sets goals and blah blah blah...
但回應時儘量唔好指明邊個candidate,唔好抛個波益左佢俾佢回應你。
其實英文oral 唔搶野講會唔人1次都講唔到

要睇下你d組員係咪aggressive 正常應該會invite你講野既
唉聽日考 好驚
各位點都要入去睇一睇

各位DSE雞唔該入一入黎
lihkg.com/thread/224550/page/2?ref=ios
各位比心機呀 考完就share下題目啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞