沙駕考車問題

70 回覆
2 Like 17 Dislike
路都係靠自己睇片記熟最實際
今日練河畔線,後面有車扒頭我無停車,師傅話正式考試即死,但有時顧得左右又睇唔切後面停車讓隔離車再起步又要再擰頭望盲區,堅係手忙腳亂
係果日超多車係前面,好似等排隊咁入停車場所以車速慢同唔順,出停車場左轉啲車多到遮住曬條線
星期三考,而家已經緊張到手心成日出汗
師傅有無教行中間D唔好比佢爬頭
考迴旋處
佢係逆線扒頭
得銀城先有迴旋處,同埋果個迴旋處算少車,不過有時會有啲大貨車或垃圾車,所以都係要不斷望鏡同擰頭
加油la,巴打,入到去最緊要慢慢黎
多謝巴打
我平時對住自己個師傅都緊張到出汗
樓主果日考之前師傅有無安排上一堂?

我今日都出左去補堂,都係死河畔靠其他物件太近
不過祝福樓主唔會抽到
師傅係平時啲堂度抽起15分鐘放落考試前warm up,因為考9:30太早,無得安排啲堂係考前只可以用15分鐘係場內熱吓身其實我今次係重考,8年前fail過一次係河畔線
沙駕都驚 真係唔好去渣車
咁咪好 唔洗出街害人
930咪好 再過多半個鐘 啲學車又出哂黎 到時佢亂你又亂 大家攬炒 佢炒唔緊要啊 你炒俾多五千幾
咁多死車 條路都唔夠位行 要霸隔離線 同對頭車爭路行 如果唔係你唔夠中間 騎唔住條線 佢會爬到頭? btw 加油啦師兄
呢位巴打講得岩
如果樓主仲有時間練車可以試下放多少少膽騎多少少線,咁後面就唔洗逆線扒頭
對頭唔夠位過既話,你停左係度等佢,佢會停返係度等你再示意佢唔夠位過,讓比你過先
我睇樓主啲回應都係驚囉
其實個原因就係佢唔敢放膽去做
唔放膽去俾油 我之前都有驚呢個問題
驚撞車 驚有人衝出黎 左驚右驚
又要睇鏡扭頭 咁多野做
所以揸到好慢 方便做動作 總之部車行到就得
但我師傅同我講 你依家學車有個人係隔離幫有踩break 幫你睇危險野 你驚咩?俾你驚驚青青考到個牌 你到時自己一個揸 死梗
之後下一堂我就係都就踩到盡咁 理得佢啊
總之我唔要炒
但你會發現 車越快 其實你啲動作會越快 係越安心
同埋會少啲突發野 好似樓主河畔俾人超車 佢揸得快 騎得中間 唔會有事
之後你開始會知大概咩位置要要用咩速度
同埋 可以行多啲唔同嘅路線 我個日個半鐘 行左多石 銀城同河畔
最後我考試個日揸慢個平時 但係都pass左
重點就係 睇youtube學車片 揸快啲部車 考試著斯文啲咁
樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞