沙駕考車問題

70 回覆
2 Like 17 Dislike
師傅教我,接近物體唔緊要,最緊要你唔好郁,一郁就肥,等人哋走
其實小心啲睇多啲兩邊鏡,一有唔對路就縮返個龜頭入自己線停車,望曬無車先出就得,唔好心急就得。見你考牌多數都讓。

利申:棍van河畔一take。
總之記得唔好心急唔望鏡望盲區抽頭就出/見到對面有車仲要夾硬過已經贏一半,慢慢嚟。
一係多石一係河畔
多謝師兄
我琴日考銀城 都係930
師兄passed? 銀城都ok,不過我成日係迴旋處出黎時飄左啲去右邊因為擰頭時間太耐,攪到唔夠時間望返前面個出口
石門返學見到430 連續3架自私銀城
可能阿sir趕收工比條短啲
早考好丫,
都市傳說成日話早考易pass 啲,
如果晏晝考果日阿sir 啲quota 用哂,
就點都唔pass
當年朝早考頭一個定第二個考大涌橋
考官話哩轉去遠啲
今日師傅同我講,9:30前通常銀城多石,9:30後河畔會大機會,原因係9:30後學生開始出車,條路唔順暢考官就會去遠啲,或者即時改路,可能出學院之後就叫走中線直去,就會變河畔或大涌
不過如果早行河畔,都有可能未太多死車,今日10點幾練,右轉入崗背街惠康對出竟然一架死車都無
幾條線應該練過曬啦,睇多d片記下唔同線有咩要注意就得
唔比學車入既大涌橋反而叫易,所有冇咩問題
Pass左啦 用一波慢慢行囉 又唔急嘅 btw 我出迴旋處從來都冇望盲區 打完燈 我快快手出左去就算
我個考牌官原本叫我出左駕院直去 唔知發咩神經 無啦啦叫我轉右
今朝考mock 肥左,行多石,入停車場前無靠右行,一扭入去時比師傅踩停,話同後面架車太接近,同埋轉彎位置不正確原因係佢車頭太接近我右車身,唉,平時師傅提,今日一自己揸就緊張唔記得曬啲嘢,加上今朝勁多車,停車場附近又多車又多人
佢車頭接近你車身???點做到
你咁嘅情況 唔係講笑 重考補多兩堂先啦 入停車場前都可以唔靠右 呢啲基本野黎 考mock 代表你應該有能力去考牌 但你肥呢啲簡單野 認真 俾多五六千 學好啲 揸車揸穩啲 記清楚啲路線 記清楚啲步驟 好過你合格之後出車好似舞龍咁舞
我都唔係睇得太清楚當時情況,因為太多車係前面又有行人標黎標去其實我8年前考過河畔線肥佬,但中期試pass左,果時無再retake因為無錢,到而家經濟能力好返啲先再學返,個package係7節即14堂,而家上左10堂淨返4個鐘,其實操得唔夠而且因為筆試係8年前考好多嘢唔記得,我都唔知好唔好補鐘但又好撚貴…
你未清楚情況你都夠膽扭入去停車場 咁緊係踩你啦 你入停車場先有冇停一停車 雖然係柒左啲 但呢個係最保險嘅方法 筆試啲野洗撚記咩 記路線同步驟就得 上多啲youtube睇片啦 睇多啲人嘅路面突發情況 香駕嘅師傅唔係個個會盡力幫你考好個牌嫁 你自己諗下 日日咁多學生 講埋同一樣野 行同一條線 你會唔會hea住教啊 所以好多野都靠自己 btw你係咪太驚青 驚出事所以車速好慢?
多石入停車場前停一停,要一波入
練好d
好大機會考哩條
樓主加油
半個月後到我考,等樓主repo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞