秀茂坪工人被鑽土機切斷手臂 送院搶救

531 回覆
55 Like 19 Dislike
其實地盤意外99%都係人為發生

食鹽太多鹽上腦
去過日本就知佢地啲磚地可以鋪得好平好靚好整齊

香港就凹凸不平,高低起伏,有時甩幾舊出黎,一時就中間凹落下好似盆地咁
望住自己隻手扯斷左
成世有陰影
比連登仔笑做恐懼撚
所以星期六先做呢D工序又冇勞記,安全佬唔睇
好慘
白癡仔
廿幾歲咋
每次見到呢類意外都好心酸
講得好啱
所以呢?
因為日本同外國都開始用機械取代人力工作,例如裝玻璃係用機械人裝(雖然香港都開始有),同埋人地d架生好齊,香港班老屎忽就食古不化,成日笑鳩人咁多架生有鳩用咩,最緊要快,連最簡單打炮要用豬咀耳塞,到而家都仲係好多「師傅」唔用
呢層勁多地盤佬
唔係口臭,扯斷多數駁唔返要截肢,如果切斷就多數駁得返
https://youtu.be/wD2fGRJAPaY

中間嗰條嘢會轉轉轉
咪玩啦,有經驗既師傅一定係停左佢之後再慢慢反方向轉返塊帆布出黎
邊有咁易*燒機*
你做乾收銀定政府呀 離地到
架仔地盤每日抽個幾鐘清場做安全 香港既話d判頭一定話合約唔包唔做
講得真係好,我自己都係渣機,都未聽過呢d批鬥文化有咩事我都係第一時間停機,你係機手部機停唔停都係自己決定既姐,同埋就算有幾緊急都好都唔會夠安全緊急
懷疑所謂既批鬥文化係咪剩係打過細判工既人up出黎
除非做政府呀蛇 maincon sub仔點會有
清場而家香港愈來愈多中資地盤,做過中國佬既就一定知咩叫屎烏蠅垃圾地盤
工程 Design consultant 有五日既

但講得出地盤返五日呢 就真係被人奧傻仔啦
中國佬d呀公連政府盤d呀蛇都唔洗比面佢 夠薑出warning入黎指住你個頭屌
班撚樣講到 好似pre-drill高手咁 屌佢老母 乜柒都唔識衝出黎柒

重有 重有 有睇過薩利機長 真人真事就知 去到某D關頭 有樣野叫做人為因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞